Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svoboda vyřadil na neutrál, nesvolal radu, zlobí se Čižinský. Sekretariáty instalují software, hájí se primátor

Opoziční zastupitel na pražském magistrátu, starosta Prahy 7 a lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský vyjádřil v pondělí 20. února nelibost nad tím, že neprobíhá jednání Rady hlavního města Prahy. Na svém twitterovém účtu Čižinský zveřejnil fotku prázdné jednací místnosti na pražském magistrátu a k ní napsal, že nový primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) se rozhodl vyřadit na neutrál. Ten naší redakci vysvětlil, že jednání se nekonalo z technických důvodů.

„Místo šestého rychlostního stupně našich radních se pan primátor Svoboda rozhodl v Praze vyřadit na neutrál,“ zlobí se Čižinský

„Toto pondělí to na magistrátu vypadá takhle,“ napsal Jan Čižinský k fotce prázdné jednací místnosti na pražském magistrátu. „Pražská rada nezasedá. Pražští radní roky jednají v pondělí v 10:00. Místo šestého rychlostního stupně našich radních se pan primátor Svoboda rozhodl v Praze vyřadit na neutrál a jednání rady nesvolal,“ konstatoval Čižinský.

Ke svému tweetu navíc zastupitel, který je nově se svým hnutím Praha Sobě na pražském magistrátu v opozici, připojil hashtagy #ospalakoalice a #ospalastagnace.

„Sekretariáty jednotlivých radních nyní zajišťují potřebnou techniku a instalují software potřebný k práci radních na úřadě,“ hájí se Svoboda

Bohuslav Svoboda se nechal slyšet, že rada města se tento týden nekoná po dohodě s radními a ředitelem magistrátu z technických důvodů. „Sekretariáty jednotlivých radních nyní zajišťují potřebnou techniku a instalují software potřebný k práci radních na úřadě. Současně se seznamují s celou svou agendou, jednotlivými řediteli příslušných příspěvkových organizací a řediteli příslušných odborů,“ vysvětlil redakci Pražské Drbny Bohuslav Svoboda.

Podobně jako Svoboda se vyjádřil i bývalý primátor a současný náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). „Noví členové rady se nejprve musí podrobně seznámit s návrhy o kterých budou na příštím jednání hlasovat. Sekretariáty jednotlivých radních také nyní zajišťují potřebnou techniku a instalují si software potřebný k jejich práci na úřadě. Radní se plnohodnotně seznamují s celou svou agendou za gesce, za které převzali odpovědnost. Probíhají tedy jednání členů rady s managementem městských společností a řediteli příslušných odborů na magistrátu,“ uvedl Zdeněk Hřib pro naši redakci.

Na pražském magistrátu dnes pokračuje zasedání zastupitelstva, které už bylo dvakrát přerušeno. Po třech hodinách od jeho zahájení byl primátorem podle očekávání zvolen Bohuslav Svoboda. Na řadu pak přišla volba dalších členů vedení hlavního města.

Rada se sejde znovu začátkem příštího týdne

Pět pozic v pražské radě obsadila koalice Spolu pro Prahu. Svoboda má v gesci bezpečnost, energetiku a zahraniční vztahy. Členem rady, který má v gesci finance, rozpočet, fondy a podporu podnikání, je Zdeněk Kovářík (ODS). Náměstkyní primátora pro sociální věci, bydlení a zdravotnictví je nově Alexandra Udženija (ODS). Náměstkem pro kulturu, cestovní ruch, památkovou péči, výstavnictví a animal welfare je Jiří Pospíšil (TOP 09). Členem rady, který má v gesci infrastrukturu, je Michal Hroza (TOP 09).

Čtyři místa obsadili Piráti. Prvním náměstkem primátora pro dopravu je Zdeněk Hřib (Piráti). Členem rady, který má v gesci majetek, transparentnost a legislativu, se stal Adam Zábranský (Piráti). Daniel Mazur (Piráti) je členem rady a má na starost ICT, Smart City, vědu, výzkum a inovace. Náměstkyní primátora pro životní prostředí a klimatický plán byla zvolena Jana Komrsková (Piráti). Dvě pozice obsadilo hnutí STAN. Náměstkem primátora pro územní a strategický rozvoj je Petr Hlaváček (STAN) a členem rady, který má v gesci školství, sport a volný čas, se stal Antonín Klecanda (STAN).

Další zasedání pražské rady se uskuteční příští pondělí 27. února 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny, Tran Anh Tuan

Štítky rada, koalice, opozice, Bohuslav Svoboda, Jan Čižinský, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svoboda vyřadil na neutrál, nesvolal radu, zlobí se Čižinský. Sekretariáty instalují software, hájí se primátor  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.