Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Archeologové odkrývají na okraji Prahy monumentální stavbu z doby kamenné

Pozůstatky monumentální kruhové stavby z mladší doby kamenné, takzvaného rondelu, zkoumají archeologové v pražské Vinoři. Průzkum rondelu, vybudovaného téměř před 7000 lety, zatím prokázal, že měl neobvyklý půdorys, zbytky objektu jsou výjimečně zachovalé. Tým chce pozůstatky stavby postupně odkrýt téměř v celém jejich rozsahu.

Podle archeologů bylo po celé Evropě dosud objeveno asi 200 rondelů. Byly budovány v období neolitu a mívají průměr 30 až 220 metrů, svým tvarem a rozsahem připomínají například megalitickou stavbu Stonehenge ve Velké Británii. Vznikly však zhruba o 1500 let dříve a jsou tak nejstaršími monumentálními stavbami v Evropě.

Vinořský rondel má průměr 55 metrů a je neobvyklý svým půdorysem, je to totiž jeden z mála, který má tři vstupy," uvedl v tiskové zprávě vedoucí terénního výzkumu Miroslav Kraus, který působí v pražském Archeologickém ústavu Akademie věd. Vstupy jsou podle něj orientovány na sever, jihozápad a jihovýchod.

Tým překvapily i kompletně zachovalé pozůstatky palisádových žlábků, do kterých byla zapuštěná centrální dřevěná konstrukce. Původní terén se totiž během tisíců let velmi změnil. „Většinou se naleznou pouze zbytky příkopu nebo i několika příkopů, které dřevěnou konstrukci uvnitř centrální části rondelu původně obepínaly," zdůraznil Kraus.

Jedinečný je podle odborníků i rozsah nynějšího terénního výzkumu. „Odhaduji, že se dostaneme na asi 90 procent celkového půdorysu, to je pro archeologii mimořádná příležitost. V Evropě se takto odkrylo jen kolem deseti rondelů," vysvětlil archeolog Jaroslav Řídký, který se výzkumu rondelů dlouhodobě věnuje. Právě rozsah průzkumu vědcům umožní odebrat vzorky pro datovací a další přírodovědné analýzy z různých částí stavby.

Řídký pak řekl, že rondely se začaly stavět kolem roku 4800 před naším letopočtem. Jejich pozůstatky archeologové objevili například i na území Německa, Slovenska, Rakouska, Polska a Maďarska. „V té době už asi můžeme uvažovat o nějakých elitách, které tyto stavby iniciovaly, což je na tom to důležité," podotkl Řídký, který také pracuje v pražském Archeologickém ústavu.

Rondel ve Vinoři experti objevili v 80. letech při stavbě inženýrských sítí. Jeho malou část mohli zkoumat při dalším záchranném výzkumu o dekádu později, výzkum pak pokračoval geofyzikálním měřením celkové podoby stavby a jejího blízkého okolí. Při předchozích průzkumech vědci například zjistili, že severovýchodně od rondelu leží neolitické sídliště, které bylo obývané zhruba 300 až 400 let. Další podobně datovaná sídliště jsou známa v okruhu pěti kilometrů.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Akademie věd

Štítky Akademie věd, archeologie, výzkum, Praha, půdorys, Evropa, Vinoř, Jaroslav Řídký, Velká Británie, Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Stonehenge, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové odkrývají na okraji Prahy monumentální stavbu z doby kamenné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.