Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí je konečně opraven. V úterý se slavnostně otevře veřejnosti

Clam-Gallasův barokní palác je považován za jeden z nejlépe dochovaných šlechtických městských paláců na světě. Byl postaven pro hraběte Jana Václava Gallace v 18. století. Dominanta Mariánského náměstí je v procesu oprav od roku 2018. V úterý 6. září dojde k jeho slavnostnímu otevření.

Oprava je po šesti letech dkončena

Hlavní město objekt opravuje již od roku 2018. Rekonstrukce odhalila několik dalších okolností, kvůli kterým se oprava protáhla až do letošního roku. Opravy se týkaly nejen interiérů, ale i zahrad. Nejvíce práce pak měli restaurátoři, kteří obnovovali podlahové konstrukce, kamennou výzdobu, malby, fresky a další. „Po dokončení těchto činností by měla být vetknuta interiéru jeho původní krása a honosnost," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman pro pražský Deník.

Rekonstrukce byla v plánu již v roce 2010

Původní plán oprav byl součástí projektu z roku 2010 spolu s architektonickou soutěží na opravu Nové radnice a samotného Mariánského náměstí. Pro vysoké náklady ale nakonev tehdejší vedení města soutěž zrušilo.

Nynější vrcholně barokní podobu paláce vytvořil stavitel Tomáš Haffenecker podle návrhu vídeňského dvorního architekta Johanna Bernarda Fischera z Erlachu pro hraběte Jana Václava Gallase. Podle odborníků se jedná o jeden z nejlépe dochovaných šlechtických městských paláců na světě.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, oprava, Clam-Gallasův palác, Praha, palác, Mariánské náměstí (Brno), Vít Hofman, Johann Bernhard Fischer, Jan Václav z Gallasu, Tomáš Haffenecker

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí je konečně opraven. V úterý se slavnostně otevře veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.