Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Papež povýšil kostel svaté Ludmily na Vinohradech na baziliku

Kostel svaté Ludmily na náměstí Míru povýšil papež František na baziliku. Stal se tak pátým svatostánkem v hlavním městě, kterému je tento titul propůjčen.

„Kostel je vyhledávaným poutním místem k uctění sv. Ludmily. Přichází sem řada pravoslavných a řeckokatolíků i mnohých cizinců. Povýšení chrámu na basilicu minor proto vnímám jako ocenění jeho mimořádnosti. Stal se jedinou svatoludmilskou svatyní na světě a pátou bazilikou v Praze,“ uvedl v tiskové zprávě otec Jakub Berka z farnosti svaté Ludmily

Novinu mu oznámilo pražské arcibiskupství, teď čeká ještě na písemné potvrzení rozhodnutí papeže. Poté bude provedeno veřejné vyhlášení.

Titul basilica minor, tedy menší bazilika, ještě nesou baziliky svatého Jakuba Staršího na Starém Městě, Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, svaté Markéty v Břevnově a bazilika svatého Petra a Pavla na Vyšehradě.

„Kostel sv. Ludmily patří právem mezi nejvýraznější symboly Vinohrad. Nese ostatně jméno první české panovnice a patronky sv. Ludmily. O to víc si vážíme, že se dominanta naší městské části nyní stala bazilikou, tedy významným poutním místem,“ dodala starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

V kostele dokončeném v roce 1893 organizují mše například z oběti válečných konfliktů, pořádají v něm poslední rozloučení s významnými osobnosti nebo modlitby za uprchlíky. Během pandemie se konala i děkovná mše pod širým nebem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prague City Tourism

Štítky kostel sv. Ludmily, Papež František, povýšení, bazilika, náměstí Míru, Kostel svaté Ludmily, Vinohrady, kostel, Praha, Nanebevzetí Panny Marie, Alexandra Udženija, ODS, Staré Město pražské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papež povýšil kostel svaté Ludmily na Vinohradech na baziliku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.