Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražský výběr připomene koncertem v Drážďanech výročí okupace Československa v roce 1968

Koncertem skupiny Pražský výběr v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 vyvrcholí 21. srpna dvoudenní kulturní festival v Drážďanech. Akce se koná na náměstí Georg-Treu-Platz v centru města a je koncipována jako součást drážďanských městských slavností Canaletto. Víkendový festival představí publiku mimořádné počiny z česko-německého kulturního světa. Za spolupořádající Česko-německý fond budoucnosti o tom informovala Silja Schultheisová.

„Člověka až mrazí, jak aktuální některé více než třicet let staré písně Pražského výběru opět jsou“

Koncertu předchází debata s názvem 21. srpen 1968 v Československu – konec nadějí. O tehdejších událostech a jejich významu pro současnost budou diskutovat rocker a bývalý politik Michael Kocáb a frontman východoněmecké hudební kapely City Toni Krahl, který v roce 1968 spoluorganizoval protestní manifestaci proti invazi do tehdejší ČSSR a následně byl vězněn. Diskutovat s ním budou ředitelé Česko-německého fondu budoucnosti Petra Ernstbergerová a Tomáš Jelínek.

„Jsme rádi, že náš festival s tak atraktivním kulturním programem vyvrcholí v tento den právě tímto koncertem. Člověka až mrazí, jak aktuální některé více než třicet let staré písně Pražského výběru opět jsou. Snad se podaří přiblížit tento pocit i německému publiku v Drážďanech a unikátní koncert a debata pomůžou zprostředkovat Němcům jak historické zkušenosti Čechů, tak zároveň i postoj kapely k válce na Ukrajině," uvedli ředitelé fondu.

Pořadatelé chtějí ukázat paralelu mezi událostmi před 54 lety a nynější ruskou invazí na Ukrajinu

Česko-německý fond budoucnosti se sídlem v Praze vznikl jako výsledek Česko-německé deklarace z 21. ledna 1997. Jde o nadační fond, jenž spravuje a rozděluje převážně prostředky ze státního rozpočtu Česka a Německa. Fond podporuje projekty, které svádějí dohromady lidi obou zemí a které umožňují a prohlubují pohledy do jejich společné kultury a dějin. Od roku 1998 poskytl Fond budoucnosti bezmála 63,5 milionu eur na zhruba 11 600 projektů.

Den, kdy do tehdejšího Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy, také připomene na pražském Výstavišti 21. srpna benefiční koncert s názvem NeverMore 68. Jeho pořadatelé chtějí ukázat paralelu mezi událostmi před 54 lety a nynější ruskou invazí na Ukrajinu. Hlavní hvězdou bude ukrajinská indie rocková kapela Brunettes Shoot Blondes. Vedle ní vystoupí popová r'n'b zpěvačka a producentka Birdsy, domácí scénu zastoupí zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová a alternativní kapela Nylon Jail.

Hudební akce se na Výstavišti uskutečnila i loni 18. srpna. Koncert členů skupiny Pražský výběr za doprovodu Českého národního symfonického orchestru byl oslavou 30 let odchodu sovětských vojsk z bývalého Československa.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražský výběr

Štítky Německo, hudba, historie, Pražský výběr, 1968, Praha, Československo, festival, koncert, Drážďany, hudební skupina, Varšavská smlouva, ruská invaze na Ukrajinu, Michael Kocáb, Toni Krahl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Božínku - kašpar kocáb bude zase dělat "revoluci" ? Pánbůh s námi a zlí pryč... :-D

Neděle, 7. srpna 2022, 17:26Odpovědět

Pražský výběr připomene koncertem v Drážďanech výročí okupace Československa v roce 1968  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.