Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Historickým centrem Prahy provede nová aplikace

Institut plánování a rozvoje spustil novou aplikaci, která uživatele seznámí s minulostí budov Pražské památkové rezervace. Nadšence potěší podrobné informace o památkách či dosud nepublikované historické mapy.

První aplikace svého druhu

Aplikace je takovou wikipedií o Praze. Málokteré město má tak hluboké poznání o tom, jaké domy a s jakou památkovou hodnotou se na jeho území nacházejí. Jsem moc rád, že se podařilo tolik cenných informací z archivů digitalizovat a zpřístupnit všem, kdo mají Prahu rádi“, uvedl Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora pro oblast dopravy a památkové péče. 

Historické centrum Prahy se se svou rozlohou 895 hektarů řadí mezi největší památkové rezervace na světě. Pražská památková rezervace zabírá prakticky celý střed Prahy – rozkládá se přibližně od Florence po Vyšehrad a od Pohořelce až po magistrálu.

Aplikace Historické centrum města je prvním místem, kde jsou pohromadě historická a aktuální data o území i samotných objektech, která uživatel může okamžitě porovnávat a filtrovat podle toho, co hledá. Lze si například vyhledat jednotlivé objekty podle stavebního stylu, data vzniku, či architekta, který budovu navrhl.

Pro nadšence i profesionály

Nabízí také staré územní plány, či aktuální i archivní pohledy na město. Lidé si tak mohou nejen vyhledat podrobné informace o místě, kde žijí, a podívat se, jak dané místo vypadalo dříve, ale tato interaktivní mapa je také materiálem pro studenty dějin umění a architektury, stejně jako pro projektanty, kteří navrhují v centru Prahy. 

Pramenů o historickém centru existuje obrovské množství, ale doposud nikdo podklady tohoto klíčového území Prahy takto komplexně nesystematizoval. Milovníci Prahy a její historie určitě ocení zejména mapovou aplikaci, která také obsahuje doposud nepublikované historické mapy,“ řekl ředitel institutu Ondřej Boháč.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IPR Praha

Štítky aplikace, historie, mapa, informace, památky, historické centrum Prahy, Praha, Pražská památková rezervace, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Wikipedie, Ondřej Boháč, Florenc, Vyšehrad, Pohořelec, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým centrem Prahy provede nová aplikace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.