Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Národní divadlo chystá taneční lekce pro ukrajinské děti

Národní divadlo v Praze uspořádá pro ukrajinské děti bezplatné lekce tance a baletu. Žádá také o darování taneční obuvi a oblečení, které by děti mohly využít. Informace i v ukrajinštině jsou i na webu Národního divadla. Kulturní program pro uprchlíky nabízejí a připravují i další instituce.

Lekce se budou konat každou středu od 23. března ve Státní opeře a budou určené pro děti ve věku od šesti do 12 let. „V době, kdy tisíce ukrajinských dětí ztratily své domovy, chceme přispět alespoň k nepatrnému zlepšení jejich tíživé situace a přinést jim radost v podobě bezplatných lekcí baletu v naší Baletní přípravce Národního divadla. Často se uvádí, že tanec osvobozuje. Kéž by tomu tak bylo," uvedlo divadlo.

Pravidelný nedělní program pro přicházejí z Ukrajiny a jejich děti bude od 13. března pořádat Akademie výtvarných umění v Praze. Pravidelná odpoledne pro děti a dospělé budou vždy v neděli v budově Moderní galerie AVU ve Stromovce. Připraveny jsou tvůrčí aktivity pro děti, občerstvení, kino s pohádkami i informace pro dospělé ke kurzům či stipendiím.

Společnost Tanec Praha nabízí uprchlíkům vstup zdarma na představení a otevřené středeční Contemporary lekce. Ve spolupráci s Platformou tanečníků na Ukrajině podporuje tvůrčí rezidence s ubytováním pro konkrétní umělce. V prostoru Truhlárna na Žižkově připravují jednotliví čeští umělci pohybové hry, pohybově-taneční a pohybově hlasové dílny pro všechny věkové kategorie.

Asociace profesionálních divadel ve spolupráci s Velvyslanectvím Ukrajiny v Praze koordinuje pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Nabídky mohou využít umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí. APD deklaruje, že zájemcům pomůže zprostředkovat formální náležitosti speciálních víz a pracovních povolení ve spolupráci s ministerstvem vnitra a úřady práce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto A-styl

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, kultura, děti, uprchlíci, Praha, Národní divadlo v Praze, Akademie výtvarných umění v Praze, Asociace profesionálních divadel České republiky, Tanec Praha, Úřad práce České republiky, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo chystá taneční lekce pro ukrajinské děti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.