Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejzajímavější moderní stavby Prahy: DRN boduje díky zeleni, spojení starého i moderní stylu a autenticitě

Polyfunkční dům s názvem DRN, který vznikl spojením starého a nového stylu, už sice není úplným nováčkem na scéně, i tak však dodnes vzbuzuje velké emoce a stále je brán jako jedna z nejhezčích a nejvydařenějších budov v České republice. V moderní stavbě se nachází kanceláře, obchody, restaurace a dvůr, jedním z hlavních prvků je však velká terasa se zahradou, která na Národní třídu přináší pěkný kus zeleně.

Propojení starého a nového

Stavba roku 2019, která postupně vznikala mezi lety 2012 až 2017, byla postavena z důvodu řádného doplnění Národní třídy, tedy ulice nacházející se v samotném centru hlavního města. Budova vybudovaná na pozemku bývalého parkoviště, je napojena na barokní Schönkirchovský palác, palác Dunaj a Schirdingovský palác. Architekt Stanislav Fiala, který má rád autenticitu a v roce 2019 získal ocenění Architekt roku, se musel vypořádat s rozdílnými výškami okolních domů a propojením barokního paláce a moderní novostavby. Proto je dům vytvořený tak, že obrys budovy sleduje uliční čáru, výškové rozdíly jsou vyřešeny ustupujícími patry, lemovanými balkony a designovou mříží a v domě jsou zachovány či restaurovány mnohé historické prvky.

Změny na Osmičce: Stavba nového domu pro seniory a rekonstrukce obchoďáku i střelnice

Praha 8 chystá hned několik změn. Mezi ty nejzajímavější patří například stavba nového domu důchodců, rekonstrukce a přístavba obchodního domu v Bohnicích či rekonstrukce střelnice v Kobylisích.

Zeleň v hlavní roli

DRN, jehož název odkazuje na zeleň nacházející se na budově i v ní, zdobí skleněné fasáda s ozdobnými prvky z kovu a ochozy, na kterých rostou rostliny a traviny. Na jaře návštěvníkům budovy zlepšují náladu barevné tulipány, které celé pracoviště zkrášlí. Zeleň hrála v návrhu budovy velkou roli, architekt se snažil pomocí flóry oživit Národní třídu. Významným prvkem se stal také přístupný dvůr, kde se mohou potkat návštěvníci či pracovníci DRNu a Schönkirchovského domu. Nádvoří dominuje skulptura kovového stromu vyrobená pasířem Josefem Ryšavým. Skulpturu navrhl architekt stavby Stanislav Fiala.

Horní patra polyfunčkního domu tvoří kanceláře a střecha, která slouží jako terasa a zahrada. Z ulice se návštěvníci budovy dostanou do dvou obchodních podlaží, která jsou využita pro komerční účely. Čtyři podzemní patra v sobě skrývají garáže a technologická zázemí. Stavba odkazující na baroko a odlišující se takzvaným restaurátorským brutalismusem, vyšla na jednu a půl milardy korun a od roku 2019 patří německému fondu KGAL.

V Praze má vzniknout okružní metro O. Podívejte se na plán nových stanic

Praha patří mezi nejvýznamnější metropole Evropy, proto je jasné, že v něm bude bydlet více a více lidí. Vedení Prahy se tak začalo naplno věnovat zlepšení dopravního systému. Nejlepší a nejefektivnější řešení vidí v realizaci okružního metra,...

„Že je DRN jednou z nejzdařilejších realizací posledních let, není třeba zdůrazňovat,” tvrdí architekt Tran Anh Tuan

Architekt Tran Anh Tuan je toho názoru, že málokterá stavba vyvovala v posledních třech letech takový ohlas jako právě moderní palác DRN, který vznikl v úplném srdci Prahy, konkrétně na nároží Národní a Mikulandské ulice. Stanislav Fiala podle Trana razantním způsobem nahradil původní barokní dům novým organickým tvarem, zároveň však zachoval barokní přístup. „Snaha o propojení starého a nového se promítá úplně všude. Barokní zdobnost v moderním pojetí působí opravdu dobře. Oceňuji upřímnost, s jakou byl návrh vypracován, vypovídá to o znalostech autora ohledně tohoto místa, jeho historie a detailů,” řekl Pražské Drbně Tran Anh Tuan.

Architekt též pochválil propojení staveb s odlišnými výškami pomocí uvolněného tvaru a fasády z tahokovu. Podle Trana návštěvník budovy za fasádou narazí na velké množství dobových prvků, které jsou buď plně zachovány, a to hlavně v původní budově Schönkirchovského paláce, nebo naopak kreativně zapojeny do nové funkce. Například hlavní recepce je tvořena ze střešních tašek.

„Že je DRN jednou z nejzdařilejších realizací posledních let, není třeba zdůrazňovat. Jedná se o skvělý dům, který zapojuje historii do moderního pojetí, odbourává bariéry a odhaluje části centra, které dlouhé roky existovaly bez využití,” uzavírá Tran.

Petřiny se dočkají nové pobočky městské knihovny. Měla by vyjít na zhruba 226 milionů

Nová pobočka Městské knihovny Praha (MKP) na Petřinách by se měla začít stavět na jaře. Stavba by měla stát celkem asi 226 milionů korun. Stavební práce by měly trvat 13 měsíců, knihovna by se čtenářům měla otevřít na podzim roku 2023. Novinářům...

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sebre, Stavba roku, Petr Jehlik

Štítky stavba, architektura, dům, komerční prostor, design, Praha, Drn (budova), styl, palác, Národní třída, Stanislav Fiala, Česko, Anh Tuấn, terasa, architekt, fasáda

Nejzajímavější moderní stavby Prahy: DRN boduje díky zeleni, spojení starého i moderní stylu a autenticitě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.