Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kapela Mrakoplaš koncertuje již 25 let. Výročí oslaví v pražském Kamina boat music baru

Bluesrocková skupina Mrakoplaš oslaví 12. ledna 25 let své existence koncertem na palubě lodi Kamina boat zakotvené na nábřeží Na Františku v Praze. Se skupinou vystoupí hosté jako zpěvák, hráč na harmoniku a publicista Ondřej Konrád či klavírista, skladatel a aranžér Milan Potoček. Na akci skupina představí také skladby z připravovaného alba. Na konci dubna chystá kapela 11. ročník benefičního koncertu na podporu AD Centra a vývoje metod prevence Alzheimerovy nemoci.

Rok Mrakoplaše

Mrakoplaš hraje převážně vlastní tvorbu. Inspirován postavou nedostudovaného čaroděje Mrakoplaše z knížek Terryho Pratchetta Úžasná Zeměplocha ji vytvořil Pavel Lipták, který je zároveň frontmanem a autorem většiny písní.

Přesně 16. ledna 1996 jsme v tehdejším pražském klubu Amfora odehráli svůj první koncert coby Mrakoplaš a od té doby se to s námi veze. Je to kus našich životů, statisíce naježděných kilometrů, nespočet odehraných koncertů, nepočítaně hodin ve studiu a na zkouškách a tak jsme si řekli, že tomuto roku budeme trochu neskromně říkat Rok Mrakoplaše,“ uvedl zpěvák a kytarista skupiny Martin Kalenda.

Kam v lednu za kulturou i zábavou? Workshop pro děti, ples ve středověkém stylu či divadelní komedie

Praha jako hlavní město České republiky nabízí mnoho kulturních akcí a zajímavých zážitků. Lidé, kteří nechtějí svůj volný čas trávit doma u televize, mohou v lednu zavítat na nejrůznější divadelní představení, koncerty či plesy. Podívejte se na...

Z folku přešli na blues

Ve svých začátcích působila skupina spíše jako folková formace. V roce 1998 získala v kategorii folk ocenění Porta. Už jako bluesmani získali Harvest Prize nezávislých cen Tais Awards. V kapelní sestavě se za 25 let prostřídali hudebníci tuzemské nezávislé scény jako například baskytaristé Michal Kliner, Michal Janovský a Jakub Smetana či bubeníci Roman Pluhař a Václav Pohl.

Podpora AD Centra

Na konci dubna chystá kapela 11. ročník benefičního koncertu na podporu AD Centra a vývoje metod prevence Alzheimerovy nemoci. Celý výtěžek z komponovaného večera je vždy věnován oddělení kognitivních poruch AD Centrum, v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy, které se dlouhodobě zabývá především časnou a správnou diagnostikou Alzheimerovy nemoci. Kapela se odlehčenou formou snaží poukázat na Alzheimerovu nemoc, přičemž součástí této aktivity je i videoklip s názvem Návod k použití.

Každý rok skupina oslovuje hudební hosty, kteří svou účastí projekt podporují. V minulých ročnících to byli například Petr Janda, Jan Spálený, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil, Roman Dragoun, skupina Traband, Vladimír Merta, Petar Introvič, Ondřej Konrád, Jaroslav Olin Nejezchleba, Petr Rímský, Slávek Janoušek, Norbi Kovács a další.

Přišel konec roku, s ním i satira o konci světa doplněna dokumentem o Karlu Gottovi

Ke konci roku si Netflix pro své diváky přichystal poněkud depresivní satiry, jak o konci roku, tak i o konci světa. Film láká na DiCapria či Streepovou. Dokument Karel pak přiblíží soukromí Zlatého slavíka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook kapely Mrakoplaš

Štítky hudba, kapela, výročí, oslava, Mrakoplaš, Praha, hudební skupina, koncert, Alzheimerova choroba, Ondřej Konrád, Terry Pratchett, Zeměplocha, Martin Kalenda, Petr Janda, Luboš Pospíšil, Roman Dragoun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapela Mrakoplaš koncertuje již 25 let. Výročí oslaví v pražském Kamina boat music baru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.