Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvonek zelený ptákem roku 2022. Vymírá kvůli trichomonóze, pomoci mu mohou lidé

Ptákem roku 2022 ornitologové vyhlásili zvonka zeleného. Zvonek žije v zemědělské krajině i v zahradách a parcích. Za poslední dekádu však jeho populace v Česku poklesla o dvě třetiny kvůli vážné nemoci s názvem trichomonóza. Udělení titulu má podle České společnosti ornitologické (ČSO) upozornit na to, že ptáci, kteří se považují za všudypřítomné, nemusí být běžní napořád. Ptákem loňského roku bylo káně lesní.

Zvonky lze v Česku spatřit po celý rok

Titul ptáka roku uděluje ČSO obvykle druhům, které veřejnost zná ze svého okolí. „Zvonek obývá otevřenou zemědělskou krajinu s poli, sady a pásy křovin, ale žije i v lidských sídlech včetně největších měst, kde vyhledává zahrady a parky,“ uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Na jaře můžeme vidět samce, jak zpívají z vrcholků stromů. Pokud máme na zahradě husté keře, zvonci u nás mohou zahnízdit. Na podzim se potom hejna zvonků sdružují a potulují se polní krajinou, kde sbírají semena a další rostlinnou potravu. V zimě rádi přilétají do zahrad a na krmítka, kde si vybírají především slunečnicová semena,“ popsal Vermouzek. Tito zelenkaví ptáci mají zářivě žlutý pruh v křídle a mohutný kuželovitý zobák. Typický je pro ně výrazný hlas připomínající zvuk malého zvonečku.

Rok 2021 byl rekordním pro čápy. Ornitologové s dobrovolníky spočítali 1567 mláďat

Čápi bílí letos v ČR prožili úspěšnou hnízdní sezonu, která vlastně byla rekordní. Podle údajů programu občanské vědy Čapí hnízda České společnosti ornitologické (ČSO) letos vyvedli 1 567 mláďat. Je to nejvíce v historii programu.

Dramatický úpadek kvůli trichomonóze

V poslední dekádě zvonků v Česku dramaticky ubývá. „Zhruba až do roku 2010 se zdálo, že zvonek u nás nijak zásadně nemění svoji početnost, na rozdíl od řady dalších druhů zemědělské krajiny. Jako převážně semenožravý druh žijící v blízkosti člověka, často ve vesnicích, na tom byl lépe než řada jiných druhů. Za posledních deset let ale dvě třetiny našich zvonků zmizely. V roce 2021 jsme v Jednotném programu sčítání ptáků napočítali jen 31 procent zvonků oproti roku 2011,“ upozornil Vermouzek.

Hlavní příčinou úbytku zvonka je trichomonóza - nemoc na savce nepřenosná, ale pro ptáky vysoce infekční a smrtící. „Trichomonózu způsobuje parazitický prvok bičenka drůbeží, která napadá zadní část ptačí ústní dutiny – jícen a vole. Zde se namnoží a způsobuje rozsáhlé záněty, které znemožňují polykání a ptáci nakonec uhynou hladem," popsal Vermouzek. Bičenky se přenášejí slinami a zbytky potravy, která odpadne nakaženým ptákům od zobáku, uvedl. Krmítka, kde jsou ptáci v těsném kontaktu, tedy přispívají k šíření nemoci, a proto se trichomonóze říká krmítková nákaza, doplnil ornitolog.

Mládě labutě sedělo uprostřed silnice. Kvůli jeho záchraně volalo strážníky téměř padesát lidí

Labuť je podle strážníků městské policie jednoduchým spouštěčem telefonátů na tísňovou linku. „Jakmile se někde objeví labuť, operátoři tísňové linky 156 nestačí zvedat telefony,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová a dodala, že...

Lidé mohou ptáky zachránit prevencí

Příznaky nemoci jsou netečnost, načepýřené peří a apatické chování. Podle Vermouzka nemá pták často sílu k letu a v krmítku zdánlivě pospává. Nakaženým ptákům také tečou sliny, mívají mokré opeření kolem zobáku, těžce polykají a plivají potravu. Mnohdy hynou přímo u krmítka. Smysluplná léčba volně žijících ptáků podle odborníků není možná. Pokud lidé nakaženého ptáka uvidí, je podle ČSO nutné přestat s přikrmováním alespoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a důkladně vysušit. Bičenku drůbeží totiž sucho spolehlivě zabije. Výskyt nemoci je také nutné ohlásit na web birdlife.cz/choroby a informovat sousedy, kteří mají krmítka. Podle ČSO byl loni nejčastěji hlášeným nemocným druhem právě zvonek zelený. Nemoc však ohrožuje také další zrnožravce - pěnkavy, čížky, dlasky, vrabce i sýkory.

Vermouzek uvedl, že klíčová je také prevence. Lidé by měli z krmítka denně odstraňovat zbytky potravy a trus, krmítko pravidelně čistit a po umytí nechat důkladně vysušit. Podle ornitologa je nejlepší používat závěsná krmítka se zásobníky, kde se ptáci nesdružují ve velkých hejnech, místo velkých dřevěných krmítek.

V pražské zoo lze pozorovat oba druhy kognů. Přibyli zde dva noví papoušci

V pražské zoo přibyl pár kognů jižních. Jedná se o smaragdové papoušky, kteří obývají expozici Jihoandské podhůří v Rákosově pavilonu. Vedle papoušků patagonských, chilských a aratingů andských jsou zde k vidění i kognové dlouhozobí. Pražská zoo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Štítky pták, příroda, zvíře, soutěž, ornitologové, ptáci, Česká společnost ornitologická, krmítko, nemoc, zahrada, Zdeněk Vermouzek, Česko

Zvonek zelený ptákem roku 2022. Vymírá kvůli trichomonóze, pomoci mu mohou lidé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.