Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Luxusní móda i levné skvosty. Podívejte se na přehled pražských sekáčů

Se vzrůstajícími problémy s klimatem se pomalým tempem zvyšuje i zájem lidí žít ohleduplně, udržitelně a tedy i více ekologicky. Proto je čím dál více v kurzu nakupovat v second handech či u lokálních prodejců, kteří své zboží vyrábějí přijatelnější cestou pro životní prostředí. Zatímco bohatší část obyvatel si oblíbila luxusní vintage obchody se značkovým zbožím či weby s oblečením z kvalitních materiálů, ti méně majetní nedají dopustit na klasické “sekáče”, kde se dají sehnat skvostné věci za pár korun. Podívejte se na přehled těch nejlepších pražských krámků s věcmi z druhé ruky a oblečením z udržitelných materiálů.

Second handy

1981 second hand 

Sekáč 1981 založila pracovitá dvojka Barbora Vilišová a David Homola, která se udržitelné módě věnuje od roku 2014. Cílem projektu Barbory a Davida je vracet co nejvíc oblečení zpátky do oběhu. V jejich second handu, který se nachází v pražských Nuslích, zájemci najdou klasické kousky jako vintage svetry a basic trika, ale také legendární džíny od značky Levis. Jako jeden z mála obchodů s oblečením z druhé ruky zde najdete i takzvané fancy kousky, tedy značkové oblečení jako kabát od značky Burberry či Jil Sanders. Nakupovat je možné i na jejich webu, kde často najdete oblečení za velmi výhodné ceny.

Lula Vintage Prague

V roce 2020 založila Lulu influencerka Lucie Kratochvílová, kterou mnohé dámy sledují díky jejím módním kreacím. Zajímavé kousky vybrané samotnou Lucií, která se inspiruje u ikon jako Pernille Teisbaek či sester Olsenových, můžete koupit na webových stránkách či ve stylovém obchůdku na Vinohradech. Lula je jako dělaná pro ty, kteří mají rádi momentální trendy především skandinávských a španělských influencerek. Mezi nejčastější a nejprodávanější oblečení v tomto vintage krámku jednoznačně patří oversized saka, kabáty i košile. Za diskutabilní je možno považovat nabízení kožených a především také kožešinových produktů jejichž bojkot před koncem roku 2021 zahájil například magazín Elle.

Dům módy na Václaváku slaví 65 let. Přes noc se stal symbolem luxusní módy

Dům módy na Václavském náměstí, otevřený za velké slávy a účasti davů před 65 lety, 8. července 1956, je postaven v duchu nadčasové architektury střízlivé moderny. Na svou dobu byl velmi kvalitní neofunkcionalistickou realizací, která upozadila...

Textile House second hand

Mezi největší stálice na trhu patří pobočky Textile House second handu. Ačkoliv zde zájemci nenajdou luxusní kousky ve skvělé kvalitě a většina prodavaček své zákazníky nepřivítá s úsměvem, lze zde najít opravdové poklady. Nejlákavější jsou jednoznačně speciální cenové nabídky, kdy můžete sehnat pěkné věci za pár korun. Mezi nejnavštěvovanější pobočky patří Textile House na Národní třídě, ve Vršovicích či v Nuslích.

Crashily

Lidé, kteří si nepotrpí na minimalismus, ale naopak zbožňují výstřednější oděvy plné barev a vzorů, z Crashily nacházející se kousek od náměstí I. P. Pavlova, rozhodně neodejdou s prázdnou. Crashily nabízí i online prodej.

Moment

Cenově dostupný a výběrem velmi zajímavý second hand Moment se nachází kousek od Náměstí Míru. Nákupem oblečení v Momentu neudělají nákupčí radost jen sobě, ale také šesti neziskovým organizacím, kterým majitelé posílají určitou částku z prodeje. Mezi šest podporovaných neziskových projektů patří například Kola pro Afriky či Žebřík. V Momentu je možné sehnat pěkné šaty, svetry, kabáty, ale také doplňky.

Genesis second hand

Genesis second hand je něco mezi Momentem, Crashily a Textile Housem. Milovníci levné módy zde najdou kousky za dobré ceny. Nákupy lze uskutečnit na Vinohradech, Novém Městě či na přehledném a zásobovaném e-shopu.

Velké nákupy místo malých a častější platba kartou. Pandemie covidu změnila návyky spotřebitelů

Koronavirová pandemie změnila návyky českých spotřebitelů. Shodují se na tom nejen prodejci, ale také ekonomové. Češi při platbách čím dál více používají platební karty. Změnila se také frekvence a množství nákupů. Zákazníci nyní podle prodejců...

Slow Bazar

Slow Bazar patří mezi nejoblíbenější obchody s oblečením z druhé ruky mezi lidmi, kteří milují módu a značkové oblečení. V tomto butiku nechybí oblečení od zahraničních i lokálních návrhářů. Mezi nejžádanější produkty zde patří především luxusní kabelky. Kousky ze Slow Bazaru lze sehnat v kamenném obchodě na Novém Městě, Instagramu a Facebooku.

Moyyo

Vršovický obchod Moyyo si oblíbí především teenageři, kteří si v posledních letech plně osvojili vintage styl. Moyyo nabízí vintage věci od značek jako Nike, Adidas, Levi's či Wrangler. Šťastlivci zde mohou narazit také na zajímavé sportovní kousky jako vintage dresy.

Malé černé

Elegantní, kvalitní a značkové kousky naleznou pánové i dámy v obchodech s názvem Malé černé nacházející se v pražských Holešovicích. Milovnice a milovníci vintage oblečení si vychvalují i příjemné zaměstnace tohoto malého krámku.

Tak trochu jiný sekáč

Nákupní maniačky doporučují žižkovský obchůdek a e-shop s názvem Tak trochu jiný sekáč. Tento second hand je ideální hlavně pro dámy, které mají rády běžný street style a chtěly by si pořídit například perfektně padnoucí sako, úzké džíny či elegantní šaty na ples.

Kam s prázdnou nápojovou plechovkou? Třídění hliníku se může lišit město od města

Máte dopito a přemýšlíte, kam s prázdnou plechovkou? Pokud se v okolí nachází šedý kontejner na kov, není co řešit. V České republice jsou však města, kde obyvatelé vyhazují s čistým svědomím plechovku spolu s plastem do žlutého kontejneru. A...

Obchody a e-shopy s udržitelnou módou

We Concept

Značku We Concept založila Veronika Mušková, která se snaží, aby móda byla tvořena zodpovědně a s láskou. Oblečení, které najdete na e-shopu We Concept je vyrobeno z kvalitního a příjemného materiálu, přičemž všechny kousky najdete v přírodních a minimalistických barvách. We Concept je také zajímavý tím, že všechny oděvy se dají upravit na míru. Mezi nejprodávanější oblečení a doplňky na e-shopu patří mušelínové kimono, vlněné kulichy a popelínové bohémské oversized šaty.

Nila

Obrovský výběr kvalitní a udržitelné módy nabízí především mezi hipstery oblíbená Nila, jejíž obchody se nacházejí v Karlíně, na Letné a Vinohradech. Koncept pěti pražských prodejen a e-shopu představuje pečlivý výběr etických značek z celého světa. Za projektem Nila stojí Eva a Pavel Urbanovi, bývalí právníci, kteří se rozhodli změnit profesi a začít prodávat takzvané ohleduplné produkty. V Nile je možné najít oblečení z materiálů jako len, biobavlna, hedvábí, konopí či vlna, nejrůznější doplňky i pohodlné spodní prádlo.

Wildmoon

Velkou fanouškovskou základnu si během krátké doby získal i projekt s názvem Wildmoon, kde zájemci najdou produkty vyrobené s čistým svědomím, z udržitelných materiálů za fair výrobních podmínek. Wildmoon nabízí oblečení a doplňky, které jsou navrženy tak, aby se daly kombinovat s mnohými věcmi a daly se nosit mnoho sezon. Udržitelné kousky zde najdou ženy, které na e-shopu mohou nakoupit i pro své děti. Hitem tohoto projektu se staly čepice merino vlny nebo třeba teddy mum tašky, které si zamilovaly především stylové pražské maminky.

Módní návrháři

Mezi podnikatele, kteří jdou udržitelným směrem se rozhodně řadí i čeští módní návrháři, kteří své produkty nabízejí v několika pražských obchodech či na e-shopech. Mezi nejzajímější tváře české návrhářské scény momentálně patří například Jan Černý, Anna Tran, Iva Burketová, Jitka Ročňová či Martin Kohout.

E.ON Energy Globe zná vítěze. Nejlepším ekologickým projektem roku se stal Domov Podhradí

Nejlepším ekologickým projektem České republiky a absolutním vítězem třináctého ročníku prestižní ekologické soutěže E.ON Energy Globe se stal Domov Podhradí. Pasivní dřevostavba komunitního domu, který slouží jako domov pro seniory a osoby se...

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wildmoon, Crashily, Second hand 1981, Moyyo, Malé černé, Marty Koho

Štítky second hand, sekáč, móda, Praha, oblečení, obchod, Vinohrady, Nusle, Adidas, Jan M. Černý, Nike, Nové Město, Burberry

Luxusní móda i levné skvosty. Podívejte se na přehled pražských sekáčů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.