Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V rámci akce Opera v Šárce dorazilo na Rusalku mezi dvěma a třemi tisíci diváky

Na představení Rusalka Antonína Dvořáka konané v rámci tradiční akce Opera v Šárce včera podle odhadu Prahy 6 přišlo mezi dvěma a třemi tisíci diváků. Naplnila se tak očekávání. Přírodní amfiteátr má přibližnou kapacitu zhruba deset tisíc lidí. Vzhledem k protiepidemickým opatřením šestá městská část kapacitu hlediště snížila. Uvedl to mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. U vstupů museli návštěvníci prokazovat bezinfekčnost. Na situaci dohlíželi městští strážníci. K dodržování bezpečnostních opatření diváky vyzývaly informační panely, k dispozici lidé měli stojany s dezinfekcí.

Diváci přicházeli již hodinu před zahájením

Do míst původního přírodního divadla v Divoké Šárce se na světově známou Rusalku včera přišli podívat lidé všech generací. Mnoho jich dorazilo s dětmi. Diváci ve větších počtech přicházeli už téměř hodinu před zahájením produkce, aby si zajistili nejlepší místa. Před představením promluvili mimo jiné zástupci Prahy 6. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) poděkoval za dodržování protiepidemických pravidel.

Vstup na akci byl zdarma. Lidé měli příležitost vidět Rusalku v provedení sólistů, orchestru, sboru a baletu Národního divadla. Rusalku hrála a zpívala Dana Burešová. Oproti avizovanému programu se role prince místo Aleše Brisceina ujal Martin Šrejma. Vodníka ztvárnil Luděk Vele, ježibabu Kateřina Jalovcová a cizí kněžnu Kateřina Hebelková.

Lidé se stali součástí děje

Počasí představení přálo. Diváci byli dokonce vtaženi do děje a stali se součástí plesu na zámku, kde mohli hodovat. Na začátku druhého jednání jim herci totiž roznášeli pečené sele, rozdávali také koláčky. Opera o třech dějstvích přesto byla pro mnohé příliš dlouhá a nevydrželi do konce. O přestávce po druhém jednání desítky diváků opustily areál.

Opera v Šárce se letos konala pošestnácté. V uplynulém roce se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnila. Rusalku letos pořadatelé vybrali vzhledem k 180. výročí narození jejího autora Antonína Dvořáka. Ten ji napsal na libreto Jaroslava Kvapila. Ke zpracování ho Dvořákovi doporučil tehdejší ředitel Národního divadla František Adolf Šubert. Premiéra opery se konala roku 1901 v Národním divadle.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, divadlo, hudba, opera, Praha, představení, Antonín Dvořák, Národní divadlo v Praze, amfiteátr, Ondřej Kolář, pandemie covidu-19, Jaroslav Kvapil, František Adolf Šubert, Kateřina Hebelková, Kateřina Jalovcová, Dana Burešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci akce Opera v Šárce dorazilo na Rusalku mezi dvěma a třemi tisíci diváky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.