Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Théâtre Variété bylo předchůdcem karlínského divadla. Otevřelo se před 140 lety

Před 140 lety, 27. srpna 1881, byl zahájen provoz v karlínském varieté, které postavil pražský podnikatel Eduard Tichý. Nazývalo se Théâtre Variété a otevřelo se pouhých 15 dní po požáru Národního divadla vystoupením Královského belgického cirkusu s drezurou čtyř koní a koňskými povozy. Tichý divadlo nejprve pronajímal cirkusovým společnostem, vystupovali zde různí varietní umělci, ale i psi, koně, šelmy a sloni. V zadní části byl k vidění zvěřinec. V průběhu dalších desetiletí zde byla činohra i varieté, divadlo často měnilo názvy, od roku zde bylo hudební divadlo a od roku 1961 se nazývá Hudební divadlo Karlín (HDK).

Vystupoval zde Charlie Chaplin i Harry Houdini

V roce 1897 byla tato pseudobarokní budova adaptována pro divadelní provoz s hledištěm pro 1500 diváků - předtím měla dokonce 2000 míst. Strohý interiér byl přepychově upraven a varieté angažovalo špičkové zahraniční umělce. Údajně zde vystupoval i mladičký Charlie Chaplin, Stan Laurel a kouzelník Harry Houdini. Kabaret tu od roku 1917 provozoval Karel Hašler, později si divadlo pronajali Ferenc Futurista a Jára Kohout.

Mezi válkami bylo původní stolové zařízení změněno na řady sedadel a provoz varieté se přizpůsobil klasickému divadlu. Do roku 1939 byla pro divadlo využívána nepravidelně. V letech 1939 až 1944 tam hrála činohra české první scény a pak soubor Městského divadla na Královských Vinohradech. Od října 1945 tam působila skupina operetních umělců. Koncem 40. let na jeviště přešel se svým souborem Oldřich Nový a také Jan Werich. Hlavička HDK se objevila poprvé v roce 1961.

PRAŽSKÉ ŠKOLY: Škola na karlínském Lyčkově náměstí stojí na místě bývalého vojenského hřbitova

Pokud jste někdy byli na karlínském Lyčkově náměstí, zcela jistě neunikla vaší pozornosti budova tamější školy. Jde o stavbu podle plánů architekta Josefa Sakaře a v době svého vzniku na začátku 20. století byla secesní budova školy jednou z...

Na prknech HDK se objevili holubi, kobry i lední medvědi

Původní prostor varieté nabídl v době, kdy Praha měla jen 300 tisíc obyvatel, místo k zábavným produkcím holubům, papouškům, orlům, kočkám, psům, myším, kanárům, hroznýšům, kobrám, vepřům i oslům. Na jeho jevišti vystupovali také koně, býci, paviáni, orangutani, šimpanzi, vlci, lvouni, tuleni, panteři, tygři, lvi, medvědi včetně ledních, jednou i klokan a také tři sloni najednou.

Podnikatel Eduard Tichý byl vyučeným soustružníkem, který se živil jako hostinský a kavárník, poté půjčoval peníze a ilegálně prodával losy saské loterie. Národní listy ho nařkly z lichvy, karbanictví a provozování hazardních her. Nechvalně znám byl svými milostnými aférami. Jako zdatný obchodník dostal nápad založit v Praze divadlo rozmanitostí, které nejprve pronajímal kočovným cirkusům. Jeho součástí byly stáje, seník a malírny kulis. Přízemí hlediště bylo zaplněno stoly, varieté mělo vlastní kuchyni, kuřárny, herny a cukrárnu.

Švandovo divadlo slaví 140. narozeniny. Připravuje den otevřených dveří i novinky pro návštěvníky

První říjnový den tohoto roku oslaví své 140. narozeniny pražské Švandovo divadlo. Jedná se o nejstarší divadelní scénu na levém břehu Vltavy a třetí nejstarší divadlo v Praze (hned po Stavovském a po Národním). I přes svůj věk však patří k...

Elektrické demonstrace inženýra Křižíka i velociped

Do začátku druhé světové války tu vystoupili fakíři, zázrační střelci, hypnotizéři, akrobati, tanečníci, zpěváci, komici, herci, břichomluvci, opičí muži, šermíři, potápěči, rychlomalíři či hráči kulečníku. Úspěšné byly elektrické demonstrace inženýra Křižíka, poprvé se tu v roce 1887 prezentoval velociped.

Nejstarší úsek elektrických tramvají funguje již 125 let. Je mezi zastávkami Urxova a Balabenka

Jen málokterý cestující, který jede tramvají mezi zastávkami Urxova a Balabenka ví, že právě jede po nejstarším nepřetržitě provozovaném úseku pražských elektrických tramvají. Právě dne je tomu 125 let od začátku elektrické dráhy Praha – Libeň –...

V roce 1963 bylo ke „Karlínu“ přiřazeno Hudební divadlo v Nuslích, jehož provoz skončil v roce 1978. Roku 1981 přešlo pod karlínskou správu divadlo Semafor, které v suterénu budovy setrvalo do konce roku 1990. V roce 1992 bylo přestavěno na malou scénu Karlínek (1995–2002 zde opět sídlil Semafor). Provoz divadla výrazně zasáhly ničivé povodně v srpnu 2002.

V karlínském divadle působila řada známých umělců, například Ljuba Hermanová, Jaroslava Adamová, Soňa Červená, Jiřina Steimarová, Rudolf Cortés, Vlasta Burian, Jára Pospíšil, Vladimír Ráž. Od roku 1962 se natrvalo vrátil do „Karlína“ se svým swingovým bigbandem Karel Vlach. V 60. letech byl operetní repertoár obohacen o muzikály, 90. léta zaznamenala návrat operety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 8

Štítky ČR, divadlo, hudba, 27. srpna, Praha, Hudební divadlo Karlín, Eduard Tichy, Národní divadlo v Praze, Charlie Chaplin, Harry Houdini, Stan Laurel, druhá světová válka, Karel Hašler, Ferenc Futurista, Jan Werich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Théâtre Variété bylo předchůdcem karlínského divadla. Otevřelo se před 140 lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.