Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dům tanečního umění Praha se od začátku září otevře v Braníku

Prvního září se v areálu bývalého branického pivovaru otevře Dům tanečního umění Praha. V budově z konce 19. století bude zázemí pro taneční vzdělávání i kontinuální činnost profesionálních nezávislých souborů. Informovala o tom PR manažerka Domu tanečního umění Johana Mravcová. V metropoli by měl vzniknout také Dům tance. Ten na Žižkově připravuje společnost Tanec Praha.

Při slavnostním otevření si bude možné prohlédnout branický areál

V Domě tanečního umění Praha budou od nového školního roku 2021/22 sídlit konzervatoř Taneční centrum Praha, umělecké soubory Pražský komorní balet, Balet Praha Junior, Baby Balet Praha, agentury a nadace Mezinárodní centrum tance, Nadace Tanec a divadlo a nově zřízený Nadační fond a Institut Pavla Šmoka. Chybět nebude přípravka konzervatoře a komunitní aktivity.

Při slavnostním otevření 1. září si bude možné prohlédnout areál, v jednom z nově rekonstruovaných tanečních sálů vystoupí Pražský komorní balet, Balet Praha Junior a Baby Balet Praha.

Mnoho let jsme intenzivně a marně hledali vhodné prostory ve veřejné infrastruktuře a nakonec jsme se obrátili na soukromou sféru. Narychlo provedená rekonstrukce byla náročná, specifické požadavky mají památkáři, hygienici, hasiči, stavební úřad a také taneční instituce mají zvláštní provozní podmínky,“ uvedl Antonín Schneider, manažer Tanečního centra Praha. „Dům tanečního umění nabídne výjimečnou koncentraci uměleckého, vzdělávacího a odborného potenciálu – bude konečně důstojným prostředím pro naši práci,“ doplnil.

Také na Žižkově vznikne jedno z center tance

Dům tance vzniká v budově bývalých Žižkovských lázní v Husitské ulici v Praze 3. Byly by tam taneční zkušebny, dílny nebo zázemí pro umělce. Budova patří hlavnímu městu a ve správě ji má radnice Prahy 3. S projektem centra přišla společnost Tanec Praha, jejímž záměrem je navázat Domem tance na původní lázně konstrukčně i symbolicky a oživit i přilehlý veřejný prostor.

Nový Dům tance? Chátrající Žižkovské lázně by se mohly stát moderním komunitním centrem s kavárnou i wellness

Jako Dům tance by mohla být využita chátrající budova Žižkovských lázní v Husitské ulici v Praze 3. V budoucnu by se zde mohly nacházet taneční zkušebny, dílny nebo zázemí pro umělce. Náklady na vybudování centra jsou předběžně odhadovány na 150...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Taneční centrum Praha

Štítky ČR, stavby, vzdělání, tanec, Praha, Dům tanečního umění, Braník, dům, umění, Tanec Praha, Žižkov, Pražský komorní balet, Pavel Šmok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům tanečního umění Praha se od začátku září otevře v Braníku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.