Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce jde do finále. V Praze dnes začne kolaudace opravené Státní opery

V Praze dnes začne kolaudace historické budovy Státní opery. Oficiální předání stavby Národnímu divadlu (ND) by se mělo uskutečnit 15. prosince. Během vrcholící generální rekonstrukce dostává Státní opera nové jevištní technologie včetně unikátní točny, ve druhém podzemním podlaží vzniká moderní zkušebna, renovovány byly zkušebny, baletní, orchestrální i sborový sál a zázemí umělců.

"Zhotovitel stavby (firma Hochtief) předkládá dokumenty o tom, že rekonstrukce se uskutečnila v souladu s předpisy a normami - například revize elektroinstalace, kontrolní zprávy o funkčnosti výtahů a technologických celků, dokumentaci o měření hluku v interiéru a exteriéru, revizi hromosvodů, rozbor vody, protokol z topné a tlakové zkoušky," uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. "Dále se kontrolují bezpečnostní opatření, únikové východy či protipožární zařízení. Vyjadřovat se musí zástupci hygienické stanice a památkové péče," dodal.

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun. Velké zásahy do ceny znamenala změna technologie jevištní točny za 115 milionů korun a rekonstrukce vzduchotechniky. Cena nakonec vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Budovu Státní opery ND slavnostně otevře v neděli 5. ledna 2020 po necelých třech letech rekonstrukce a přesně 132 let od zahájení jejího provozu. Historická budova byla postavena na konci 19. století jako nové německé divadlo. Komplexnější opravou prošla naposledy přelomu 60. a 70. let minulého století.

Návštěvníci 5. ledna uvidí program s podtitulem Státní opera v proměnách času (1888-2018). Slavnostní koncert v režii Alice Nellis diváky provede po historii čtyř zdejších operních souborů. Koncepci večera připravili dramaturgové Jitka Slavíková a Ondřej Hučín. Pod taktovkou hudebního ředitele SO Karla-Heinze Steffense se představí sólisté Opery ND, čeští i zahraniční hosté, například Lise Davidsen, Pavel Černoch, Eva Urbanová či Kateřina Kněžíková. Vystoupí spolu s Orchestrem a Sborem Státní opery. Minulý týden bylo dokončeno natáčení medailonků s dramatikem Pavlem Kohoutem, který se ve slavnostní večer ujme průvodního slova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VitVit [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Štítky ČR, divadlo, stavby, Státní opera, opera, Praha, Národní divadlo v Praze, rekonstrukce, Hochtief, Tomáš Staněk, Krajská hygienická stanice, Pavel Kohout, Alice Nellis, Lise Davidsen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce jde do finále. V Praze dnes začne kolaudace opravené Státní opery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.