Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Filmový festival Febiofest nabídne v září také filmy ve virtuální realitě

Ke svým tradičním sekcím přidává filmový festival Febiofest jako novinku sekci VR Cinema. Během festivalového víkendu se budou promítat filmy ve virtuální realitě ve formátu 360 stupňů, a to ve speciálním VR kině v Centru současného umění DOX. Odložený Febiofest by se měl konat od 17. do 24. září. Za pořadatele o tom informovala Simona Andělová.

Změna na pozici výkonného ředitele

Organizátoři festivalu oznámili také změnu na pozici výkonného ředitele – místo Kamila Spáčila převzala funkci Marta Švecová Lamperová. Spáčil se nechce ke změně vyjadřovat, podle mluvčí festivalu uvedl, že se chce stáhnout ze svých veřejných funkcích po informacích o sporech se zakladatelem festivalu Fero Feničem. Média před časem uvedla, že Spáčilova firma se podílela na předvolební kampani SPD. Podle Feniče, který je prezidentem Febiofestu, tím poškozuje dobré jméno filmové přehlídky.

Jsem moc rád, že se MFF Praha – Febiofest zařadil po bok světových festivalů, které dávají projektům ve virtuální realitě stále více prostoru. V programu například uvedeme v české premiéře laskavý snímek Podivuhodný života Billa Montyho o odvážném seniorovi, který se nebojí vydávat jak už ve snech, tak v reálném životě na všemožná dobrodružství. Myslím si, že zejména v téhle době se potřebujeme všichni ponořit do trochu pozitivnějších příběhů,“ uvedl Ondřej Moravec, dramaturg nové sekce.

Drama Night of Kings je v užších nominacích na Oscara

Hlavní soutěž, Soutěž komedií, Delikatesy z Východu, Queer Now, Planet Dark pro náročné diváky, Generace s programem pro celou rodinu a další sekce se budou konat v ustálené formě. Změn oproti tomu doznala sekce Panorama, která bude mít poprvé dvě části. V té první, nazvané Ikony, se představí snímky režisérů zvučných jmen a ve druhé části Nové proudy dostanou prostor mladí tvůrci, jejichž filmy rezonovaly na světových festivalech. Připravena je například mezinárodní premiéra filmu Yesterday's Past o mladíkovi z indické vesnice, nevšední rakouská sci-fi Trouble With Being Born nebo koprodukční drama Night of Kings, které je v užších nominacích na Oscara pro nejlepší mezinárodní film.

Dokumentární sekci Docs letos ozdobí světová premiéra filmu The Most Fearless, jehož hrdinkou je Nasima, první surfařka v Bangladéši, zemi, kde ženy na veřejnosti ani neplavou, natož aby se proháněly na surfařském prkně. Uveden bude i film Assassins, dokument objasňující okolnosti atentátu na Kim Čong-Nama, nevlastního bratra Kim Čong-Una.

O vítězích 28. ročníku Febiofestu rozhodne nejen porota tvořená odborníky, ale také divácká porota. Jejím členem se může stát kterýkoliv filmový fanoušek starší 15 let, přihlásit se může na stránkách Febiofestu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, film, festival, Febiofest, virtuální realita, filmový festival, Centrum současného umění DOX, Fero Fenič, premiéra, kino, Ceny Oscar, Kim Čong-un, Kim Čong-nam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmový festival Febiofest nabídne v září také filmy ve virtuální realitě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.