Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na pražském Výstavišti včera proběhl koncert pro 2000 diváků. Zahráli Chinaski i Pavel Šporcl

Skupina Chinaski, houslista Pavel Šporcl a divadelní hosté včera vystoupili na pilotním koncertu pro 2000 lidí na Křižíkově fontáně v Praze. Pořadatelé koncertu s názvem Šance pro kulturu zpočátku hovořili o 3000 návštěvníků, počet později snížili na 2500 a včera oznámili možnost 2000 přítomných lidí. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření sledovali diváci koncert v sektorech na sezení. Akce byla původně organizována jako protest proti „kriminalizaci kultury“. Nakonec ho pořádala Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury ve spolupráci s ministerstvem kultury a ministerstvem průmyslu a obchodu.

Venkovní kulturní akce od 17. května

Děkujeme, že se nebojíte na kulturu přijít,“ uvedla na začátku akce, která obsahovala i divadelní program, za pořadatele Jana Heřmánková, jednatelka firmy T Servis.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) 10. května oznámil, že od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 diváků. Podmínkou bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání nemoci covid-19. Kulturní akce, které se konají v uzavřených prostorách, vláda zřejmě povolí o týden později.

Od příštího pondělí se budou moct konat venkovní kulturní akce do 700 lidí. Otevřou se také zahrádky

Od pondělí 17. května bude možné pořádat venkovní kulturní akce, a to s účastí až 700 sedících diváků. Podmínkou pak bude buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo nejvýše 90 dnů od prodělání koronaviru. Podmínkou bude i...

Vstupné zdarma, umělci se vzdali nároku na honorář

Vstupenky na včerejší koncert si mohli lidé rezervovat v předprodejní síti Ticketlive. Akce nebyla pořádána za účelem zisku, proto bylo vstupné pro zaregistrované návštěvníky zdarma. Vystupující umělci se vzdali nároku na honorář a všechny spolupracující společnosti poskytly lidi, materiál a služby na vlastní náklady.

Diváci museli dodat doklad o tom, že jsou déle než 14 dní po ukončeném očkování nebo že mají maximálně 72 hodin starý negativní výsledek PCR testu nebo maximálně 48 hodin starý antigenní test udělaný profesionální laboratoří. Poslední možností bylo písemné potvrzení lékaře, že maximálně před 90 dny od data koncertu prodělali onemocnění covid-19. V hledišti byly oddělené sektory a vstupy. Část fanoušků sledovala koncert za branami areálu.

Diváci si zazpívali známé skladby přes roušky

Večer zahájil houslový virtuos Pavel Šporcl. který za podkladu přednatočeného doprovodu na své modré housle zahrál mimo jiné skladbu Česká nostalgie a variace na capriccio č. 24 Nicoly Paganiniho. „Doufám, že teď koncertů bude víc a víc,“ řekl Šporcl, který kapelu Chinaski doprovodil ještě v přídavcích ve skladbách Venku je na nule nebo Drobná paralela.

Koncert Chinaski nabídl jejich starší hity jako Vakuum, Dlouhej kouř, Vrchlabí, 1970, Punčocháče i novější skladby jako Kapradí. Posluchači všech generací včetně maminek s dětmi si známé texty zazpívali s Chinaski i přes roušky. „Totálně jsem se těšila na něco podobného, koncerty on-line zdaleka nemají takovou atmosféru,“ libovala si jedna z divaček.

Pilotní koncerty pořádají také zástupci klasické hudby. Česká filharmonie oslavila v pondělí 125 let od svého založení koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina, kde mohlo poprvé od října minulého roku sedět 350 posluchačů s platnými PCR testy. Do pilotního projektu ministerstva kultury byly zařazeny také čtyři koncerty festivalu Pražské jaro za přítomnosti publika.

Pražské jaro otevře netradiční Má vlast. Zkoušky jsou již v plném proudu

Festival Pražské jaro nabídne čtyři koncerty, včetně zahajovacího 12. května, ve Smetanově síni Obecního domu v Praze za přítomnosti publika. Do pilotního projektu ministerstva kultury, konaného za přísných opatření proti šíření pandemie...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto T Servis

Štítky ČR, pop, hudba, koronavirus, Praha, koncert, kultura, Chinaski, Pavel Šporcl, Výstaviště Praha, kulturní akce, Ministerstvo kultury České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, fontána, Lubomír Zaorálek, T servis a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pražském Výstavišti včera proběhl koncert pro 2000 diváků. Zahráli Chinaski i Pavel Šporcl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.