Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražské jaro otevře netradiční Má vlast. Zkoušky jsou již v plném proudu

Festival Pražské jaro nabídne čtyři koncerty, včetně zahajovacího 12. května, ve Smetanově síni Obecního domu v Praze za přítomnosti publika. Do pilotního projektu ministerstva kultury, konaného za přísných opatření proti šíření pandemie covid-19, byly dále zařazené repríza zahajovacího koncertu 13. května, Debut Pražského jara 26. května a závěrečný koncert 3. června. Tradiční zahajovací skladbu festivalu, Smetanovu Mou vlast, zahraje český soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem, který se věnuje interpretaci staré hudby zejména z období vrcholného baroka.

Netradiční pojetí Mé vlasti

Původně ohlášení interpreti Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin a dirigent Vladimir Jurowski svou účast odvolali, protože v Německu aktuálně platná nařízení upravující práci orchestrů jim neumožní dílo nazkoušet. Luks vidí možnost provést Mou vlast na dobové nástroje a v duchu interpretačních zvyklostí konce 19. století jako neobvyklou výzvu.

Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru uskutečnil on-line. Místo plánovaných 53 koncertů se konalo 11 živě přenášených vystoupení, která v součtu dosáhla 1,3 milionu zhlédnutí v ČR a 53 zemích. Všem, kteří si vstupenky zakoupili na původně ohlášený program, bylo vstupné vráceno v plné výši. Byly refundovány vstupenky přibližně za 20 milionů korun.

Zahrát Smetanovu Mou vlast v intencích historicky poučené praxe je samozřejmě velká výzva, protože to jednak není náš klíčový repertoár a za druhé se i ve světovém měřítku takový repertoár hraje na historické nástroje zřídka,“ řekl ČTK Luks. „Naším cílem není nějakým způsobem šokovat, ale spíše rozšířit obzor, jakým způsobem mohla promlouvat Smetanova hudba v době svého vzniku, samozřejmě při respektování určitého vývoje interpretační tradice v průběhu 20. století,“ dodal.

Pražské jaro ve svém aktualizovaném programu 76. ročníku nabízí 23 koncertů, které se uskuteční mezi 12. květnem a 3. červnem. Na závěrečném vystoupení by se měla v Obecním domě představit Česká filharmonie pod vedením Marka Wiggleswortha. Všechny koncerty budou moci diváci bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu, vybrané zprostředkují také Česká televize a Český rozhlas.

Do soutěže se přihásily skoro dvě stovky mladých hudebníků z celého světa

Rezidenčním umělcem letošního Pražského jara je německý skladatel, klarinetista a dirigent Jörg Widmann. První z jeho tří vystoupení se uskuteční 22. května v prostorách Centra současného umění v sále DOX+. Zazní na něm díla Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a vlastní Widmannova skladba Jagdquartett. „Je mi velkou ctí zahrát si na Pražském jaru. Každý hudebník si je vědom, co na poli umění Praha znamená, obzvláště pak hráč na klarinet s láskou k Mozartovi jako já. Vždyť Mozart zde potkal svého klarinetistu Antona Stadlera,“ podotkl Widmann.

Do Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se v oborech klavír a smyčcové kvarteto přihlásily téměř dvě stovky mladých hudebníků z celého světa. První kola soutěže se uskutečnila on-line. V oboru klavír do 2. kola konaného 10. května na Akademii múzických umění v Praze postoupilo deset soutěžících. Semifinále je na programu o dva dny později a finále se pro nejlepší tři účastníky uskuteční 14. května ve Dvořákově síni Rudolfina ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK s dirigentem Markem Šedivým.V oboru smyčcové kvarteto se první dvě kola konala on-line na základě zaslaných videonahrávek. Finále bude 13. května ve Dvořákově síni Rudolfina za účasti tří finalistů - Arete String Quartet (Jižní Korea), Kukal Quartet (Česká republika) a Selini Quartet (Rakousko). Všechny soutěžní koncerty budou bez diváků přenášeny on-line.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Festival Pražské jaro

Štítky ČR, hudba, festival, Pražské jaro, koncert, Praha, Václav Luks, Má vlast, Collegium 1704, Ministerstvo kultury České republiky, Wolfgang Amadeus Mozart, Jörg Widmann, Obecní dům, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské jaro otevře netradiční Má vlast. Zkoušky jsou již v plném proudu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.