Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavbu pražské filharmonie by mohli financovat také soukromí investoři. Budova vyjde na pět miliard

Na financování stavby nové filharmonie, kterou plánuje vedení Prahy na Vltavské, by se mohli kromě města a státu podílet také soukromí investoři. Vyplývá to z dokumentu, který včera schválili pražští radní. Celkové náklady na stavbu se odhadují na zhruba pět miliard korun a financování by mělo být ze státních, městských a soukromých peněz hrazené zhruba po třetinách. Radní schválili také návrh memoranda s ministerstvem kultury.

Pokud vše půjde dobře, budova by mohla stát v roce 2032

Výstavba nové pražské filharmonie by měla podle dříve zveřejněných odhadů stát 5,3 miliardy korun. Na dalších 750 milionů má vyjít příprava projektu, což bude mít na starosti město. Podle harmonogramu by se na přelomu let 2025 a 2026 mohlo začít se soutěží na stavební firmu a v roce 2032 by budova mohla stát, pokud vše půjde bez průtahů.

Město si nechalo na zhodnocení možných způsobů financování stavby zpracovat analýzu, která navrhla šest možností. Podle náměstka primátora Petr Hlaváčka (za TOP 09) se ta se zapojením soukromých peněz jeví jako nejvhodnější. Do roku 2026 by podle něj náklady do 200 milionů ročně neslo převážně město, v roce 2027 nebo v roce 2028 po začátku stavby by přišel na řadu vstup soukromých investorů a státu.

S tím souvisí návrh memoranda s ministerstvem kultury. Text návrhu deklaruje, že magistrát a ministerstvo „jsou připraveny vést diskuse o konkrétních možnostech využití současných i budoucích dotačních titulů ministerstva kultury pro účely realizace projektu“. Zároveň se v něm píše, že pro financování stavby by měla být také vypsaná veřejná sbírka.

Tři sály i obchody, kavárny či restaurace

Filharmonie by podle dosavadních plánů města měla mít celkem tři sály - koncertní pro 1800 diváků, menší pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 osob. Součástí stavby mají být i komerční prostory, jako jsou obchody, kavárny a restaurace.

Pražští zastupitelé loni na podzim schválili vyřízení změny územního plánu, která má stavbu filharmonie umožnit. Kromě koncertního sálu bude město řešit i změny v okolí metra Vltavská, jako je dopravní řešení okolí Hlávkova mostu, podjezd pod železniční tratí nebo nový výstup z metra. Magistrát pro celou oblast tzv. brownfieldu Holešovice-Bubny připravuje územní studii, počítá se tam s rozsáhlou bytovou výstavbou.

Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu v Praze se vedou desítky let. Nejvíce se řešilo vhodné místo. Sál mohl v 90. letech vzniknout na Letné - na místě, kde se uvažovalo také o výstavbě Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto iprpraha.cz

Štítky ČR, správa, stavby, hudba, Praha, Ministerstvo kultury České republiky, Petr Hlaváček, TOP 09, Jan Kaplický, Milan Uhde, Milan Kondr, Národní knihovna České republiky, Česká filharmonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbu pražské filharmonie by mohli financovat také soukromí investoři. Budova vyjde na pět miliard  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.