Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Básníci se představí v autokině Strahov. Poměří síly ve slam poetry

Anatol Svahilec, Jura Juráň, Thea, či Medard Capek. To jsou jména z řad básníků žánru slam poetry, kteří se unikátně naživo tuto středu utkají o body publika. A to přímo před automobily v Autokině Strahov.

Slam poetry je žánr poezie přednášené naživo. Současná pandemie koronaviru Covid-19 a pandemická opatření zamezila jakýmkoliv jejím projevům. Básníci žánru se tak přenesli do online prostoru, či do výloh obchodů a kaváren. Autokino Strahov ovšem přišla s řešením, jak na současný stav kultury vyzrát a to pořádat živou kulturu, na kterou se mohou návštěvníci dívat z pohodlí svých automobilů. Nejbližší se bude konat již tuto středu, 21. dubna.

„Hledali jsme jinou cestu, jak do autokina začlenit klasickou kulturu krom filmů. Návštěvní zkušenost se slam poetry jsme v autokině měli a oslovili jsme tak Anatola Svahilce, přední postavu české slamové scény. Ten do toho šel a od té doby každý měsíc pořádáme slam poetry v našem autokině,“ říká produkční Autokina Strahov Adéla Maternová.

Diváci si mohou zakoupit lístek na jedno auto a přijet s rodinou do prostoru autokina u strahovského stadionu. Návštěvníci se ani nemusí obávat špatného ozvučení. Vystupující básnicí mluví do mikrofonu a zvuk z něj se pomocí frekvence přenáší do rádia v autech. Jedná se tak o minimálně zajímavou podívanou, kdy básník mluví do armády automobilů před sebou.

„Jezdí k nám rodiny ze středních Čech, aby si udělali výlet a podívali se na živou kulturu. Jediné omezení, které nám znepříjemnilo fungování, byla uzavírka okresů. To je ale jediné, co se Autokina Strahov nějak dotklo. Jinak současná omezení nejsou pro autokino nijak zásadní,“ dodává Maternová.

Slam poetry je soutěžní žánr poezie, který vznikl v osmdesátých letech ve Spojených státech jako protiklad autorským čtením. Porota z náhodně vybraných diváků pak body hodnotí jednotlivé vystupující ve dvou kolech. Slam tak kombinuje prvky divadla, hudby, literatury i slovního utkání. Mezi vystupujícími tuto středu je tak vicemistr ČR Jiří Juráň, finalistka ČR Thea Sedmidubská, či moravský MC Petr Uram. Celou akci pak moderuje mistr ČR ve slam poetry Anatol Svahilec. Sama Maternová říká, že „každý slam v autokině je lepší a lepší a diváci si více a více zvykají na toto netradiční pojetí kultury“.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Slam poetry, umění, básníci, Praha, Strahov, kultura, Anatol Svahilec, pandemie covidu-19, Česko, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Básníci se představí v autokině Strahov. Poměří síly ve slam poetry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.