Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská městská knihovna v pondělí otevře většinu poboček. Služby nabídne v omezeném režimu

Ve většině poboček Městské knihovny v Praze (MKP) si čtenáři od pondělí 12. dubna budou moct vypůjčit knihy. Počet návštěvníků v prostorách knihoven však bude omezený. Dosud si mohli zájemci vybrané knihy, které měli předem objednané, vypůjčit pouze přes výdejní okno.

Čtenáři si budou moct vybírat knihy sami, zavřené zůstanou studovny

Na rozdíl od stávajícího provozu knihoken mohou čtenáři volně procházet mezi regály a vybírat si z přítomných titulů,“ uvedla mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. Podle jejích slov se v pondělí otevře také dílna DOK16 na Smíchovské náplavce, vyjedou také takzvané bibliobusy.

Zavřené naopak zůstanou mimo jiné studovny a pobytové prostory Suterén v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí v Praze 1 a Atelier v pobočce Jezerka v Praze 4.

Samoobslužné zařízení pro vrácení knih

Na pobočce Dittrichova v Praze 2 a na pobočkách v Malešicích, ve Vysočanech a na Černém Mostě bude od pondělí nově možné knihy vrátit pomocí samoobslužných zařízení. Tento návratový automat, kde čtenář vrátí knihy bez asistence knihovníka, funguje od loňského léta i v Ústřední knihovně. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí by toto samoobslužné vrácení mělo být letos možné v celé síti poboček.

Veřejnosti se knihovny uzavřely kvůli vládním protiepidemickým nařízením loni 22. října. Mnohé své aktivity přesunula tak pražská městská knihovna na internet, kde rozšířila také nabídku e-knih. Ta nyní čítá několik tisíc titulů. Čtenáři si pak mohli začít vyzvedávat rezervované tituly prostřednictvím výdejových oken.

Městská knihovna v Praze, kterou zřizuje hlavní město Praha, má 44 poboček a provozuje tři pojízdné knihovny (bibliobusy). Ke konci roku 2020 služby knihovny využívalo asi 153 tisíc registrovaných čtenářů. Ti si loni půjčili asi 3,5 milionu papírových knih a 4,1 milionu digitálních dokumentů. V knihovním fondu bylo dispozici 1,7 milionu knih, audiovizuálních záznamů a dalších. Jedná se tak o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Podrazil

Štítky ČR, koronavirus, literatura, Praha, knihovny, kniha, knihovna, Městská knihovna v Praze, městská knihovna, Národní knihovna České republiky, Moravská zemská knihovna, Ústřední knihovna, Mariánské náměstí (Praha), Jezerka, Česko, Malešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská městská knihovna v pondělí otevře většinu poboček. Služby nabídne v omezeném režimu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.