Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Výstavišti vyrostlo šapitó pro 800 lidí. Budou v něm hrát Cirk La Putyka, ale i divadla pod Palmovkou nebo Na zábradlí

V parkové části Výstaviště Praha v Holešovicích vyrostlo divadelní šapitó s názvem Azyl78. Novou letní scénu plánují Jatka78 provozovat od druhé poloviny května do konce září. Azyl78 poskytne zázemí Cirku La Putyka, Dekkadancers a Amerikánce režiséra Viktora Tauše. Během léta si v něm zahrají také hostující soubory Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a Vosto5. Za divadelní prostor Jatka78 o tom informovala Magdaléna Novotná.

Šapitó bylo vyrobeno na zakázku v Itálii

Šapitó se šířkou 30 metrů a výškou 15 metrů. vyrobené na zakázku v Itálii dorazilo do Prahy již nyní. Zkušební stavby na Výstavišti se zúčastnili i italští odborníci, kteří je rok vyráběli. Stan má černý interiér, který umožní hrát i za denního světla. Zvenku bude bílý s originální velkoplošnou malbou od výtvarníka Lukáše Musila alias Musy.

V programu se objeví i filmové projekce, koncerty a další živá kultura. Vše bude záviset na vývoji pandemie covidu-19 a aktuálních vládních opatřeních. Přesný program Azylu78 bude zveřejněn v průběhu dubna na www.jatka78.cz.

Nové působiště se jmenuje Azyl78

„Své nové letní působiště jsme nazvali Azyl78 proto, že chceme na konci tohoto složitého období poskytnout uprostřed parku střechu nad hlavou nejen svým domácím souborům, ale i celé řadě dalších spřátelených divadel a kulturních projektů. Těšíme se na diváky a chceme je přivítat venku, ale přesto v důstojném divadelním prostředí, které je navíc s ohledem na hygienu bezpečnější. Po roce omezování kontaktů mezi lidmi se chceme potkávat s diváky i kolegy. Chceme je vidět před i po představeních a neznáme lepší místo než na trávě a ve stínu stromů na kraji Stromovky," uvedl ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.

Šapitó bude mít kapacitu až 800 diváků

Azyl78 šapitó iniciovala Jatka78 také z důvodu plánované rekonstrukce svého stálého prostoru v areálu Pražské tržnice. „Šapitó je taková naše radost. Nechceme ztratit naše diváky ani soubory, a než abychom hledali jiné místo v kamenných prostorech, řekli jsme si, že zkusíme cirkusový stan. Cirk La Putyka i další naše soubory v něm už mají dost zkušeností," řekl před časem Kubišta.

Šapitó s kapacitou 500 až 800 diváků tak dočasně nahradí i prostor spjatý s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka, který Jatka78 v roce 2014 založil. „Celý rok jsme se nezastavili ani na chvíli, ale vidina léta v Azylu78 nás pohání dopředu. Sezonu plánujeme otevřít kabaretem Pot a lesk, který se bude současně vysílat i na platformě Film Naživo. Zkombinuje filmový a divadelní zážitek a bude plynulým přechodem mezi karanténním on-line obdobím a návratem k živému divákovi," uvedl principál Cirku La Putyka Rosťa Novák mladší.

Soubor Cirk La Putyka uvede v Azylu78 také několik dalších inscenací včetně premiéry představení Runners v režii Víta Neznala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jatka78, Barbora Žentelová

Štítky divadlo, stavby, šapitó, Jatka78, Praha, Cirk La Putyka, Palmovka, kongresové centrum, Viktor Tauš, Divadlo Na zábradlí, Divadlo pod Palmovkou, Městská divadla pražská, Babička, Holešovice, Výstaviště Praha, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Výstavišti vyrostlo šapitó pro 800 lidí. Budou v něm hrát Cirk La Putyka, ale i divadla pod Palmovkou nebo Na zábradlí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.