Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Spisovatel a režisér Zeno Dostál, který natočil Goleta v údolí, zemřel před 25 lety

Zeno Dostál, spisovatel a režisér, zemřel 30. ledna 1996 ve věku 61 let. Do světa literatury vstoupil dvanáctisvazkovým románovým cyklem, jehož části nesou názvy znamení zvěrokruhu. Natočil také několik filmů, například Golet v údolí, a věnoval se rovněž dokumentu. Působil jako předseda pražské židovské obce, do jejíhož čela byl poprvé zvolen v roce 1992. O tři roky později mandát obhájil, pro obec pracoval až do své smrti.

Jeho rodiče přežili koncentrační tábor

Zeno Dostál se narodil pět let před okupací v Konici u Prostějova jako syn advokáta, který působil i jako starosta. Jeho dětství tragicky ovlivnila druhá světová válka – jeho rodiče kvůli židovskému původu skončili v koncentračním táboře, který naštěstí přežili, sám Zeno Dostál se musel koncem války skrývat u příbuzných. Po gymnáziu se pokoušel o přijetí na Akademii výtvarných umění v Praze, nakonec se dostal na pedagogickou fakultu.

Zeno pracoval v dolech a hutích

Po otcově uvěznění komunisty ale musel vysokoškolská studia opustit, a tak pracoval v dolech a hutích, kde se vyučil topičem a strojvůdcem. V roce 1960 dostal místo v barrandovském filmovém studiu, zprvu působil jako závozník a rekvizitář, později jako asistent režie u Juraje Herze a Karla Kachyni. Je autorem fejetonů, povídek a několika novel inspirovaných znameními zvěrokruhu. Podle jednoho z nich, románu Lev, natočil v roce 1990 celovečerní film Král Kolonád.

Natočil film podle námětu Ivana Olbrachta

Jeho druhý celovečerní film, vytvořený v roce 1994 na námět Ivana Olbrachta, nese název Golet v údolí. Předlohou k jeho poslednímu snímku Chlípník se stala krátká povídka Guy de Maupassanta. Natáčení lehké erotické komedie začalo v roce 1995, dokončena byla ale až během roku 2002. Pro televizní cyklus Gen Dostál natočil také portrét spisovatele Viktora Fischla a v roce 1995 točil v Jeruzalémě svou poslední dokončenou filmovou práci, portrét profesora Davida Flussera.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dostálovi, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, film, lidé, 30. ledna, Dostál, výročí, Židé, Zeno Dostál, údolí, režisér, druhá světová válka, Ivan Olbracht, židovská obec, Juraj Herz, Karel Kachyňa, Viktor Fischl, David Flusser, Akademie výtvarných umění v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spisovatel a režisér Zeno Dostál, který natočil Goleta v údolí, zemřel před 25 lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.