Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Národní divadlo má svůj vlastní podcast. Posluchačům přiblíží chod divadla i vznik jednotlivých inscenací

Podcastový kanál spustilo v době uzavřených divadel Národní divadlo (ND). Chce zde divákům představovat, co se aktuálně na první české scéně děje. Lidem přiblíží například chod divadla či vznik jednotlivých inscenací. Podcasty budou pravidelně připravovat všechny čtyři soubory ND: činohra, opera, balet i Laterna magika.

Moderátory podcastů jsou herci Lucie Juřičková a David Matásek. Jednotliví průvodci pořadů však budou různí: od dramaturgů a režisérů přes tanečníky až k herců či zpěvákům.

Posluchač se stane svědkem života inscenace

Cílem podcastu je, aby se stal posluchač svědkem celého života inscenace, to znamená od jejího zrodu až po derniéru. Podcast je k dispozici v podcastových aplikacích na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších.

První podcastový pořad, které ND zveřejnilo, je série, která nese název K jádru věci. Každý ze souborů představuje v prvních čtyřech dílech vznik jedné své inscenace.

Labutí jezero i Prodaná nevěsta

Činohra uvádí titul Kouzelná země. Ten vznikl podle románu Noční práce spisovatele Jáchyma Topola a zpracovává události na malé pohraniční vesnici po okupaci v srpnu 1968 a rozvíjí je o fantaskní pasáže. Složitou prózu, jejíž vypravěč je nestálý a neustále se mění, nebylo snadné na divadle uvést, dramaturgyně Marta Ljubková v podcastu vysvětlí proč.

Balet představí oblíbené Labutí jezero, kdy kromě impresí posluchači uslyší i taneční rozbor příběhu, fakta z dějin tohoto baletu či jak se liší verze díla v ND od jiných.

Opera představí jubilejní dvacáté inscenační provedení Prodané nevěsty. Dramaturg této opery Ondřej Hučín provází posluchače historií tohoto díla a rozebírá ho příběhově, hudebně, textově i scénicky podle postav.

Titul Zahrada si pro posluchače připravila Laterna magika. Tvůrci v něm vysvětlují, jak se přišlo na nápad realizovat zrovna toto slavné dílo Jiřího Trnky. Posluchačům tvůrci rovněž odtajní spojení slov laterna magika i pojem syntetické divadlo.

Ohodnoť článek

Foto Národní divadlo

Štítky divadlo, kultura, koronavirus, podcasty, Národní divadlo, Laterna magika, David Matásek, Lucie Juřičková, Google, Prodaná nevěsta, Spotify, Jáchym Topol, Jiří Trnka, Apple Podcasts, opera, balet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo má svůj vlastní podcast. Posluchačům přiblíží chod divadla i vznik jednotlivých inscenací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.