Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražané k Vánocům stále častěji kupují kozy. Pomáhají tím dobré věci

Za posledních 12 let koupili obyvatelé Prahy 11 961 koz, 1 335 včelích úlů a 61 600 hektolitrů pitné vody potřebným lidem po celém světě. A to skrze projekt Skutečný dárek, který provozuje nezisková organizace Člověk v tísni. Množství prodaných dárků se dlouhodobě zvyšuje. Zdaleka ne všechny z nich jsou určeny pro daleké země – některé pomáhají i přímo v Praze. V letošním roce jsou novinkou dárky určené na pomoc lidem zasaženým pandemií covid-19.

Pražané kupují kozy i kuřata

V Praze lidé nejčastěji darují domácí zvířata, kromě 11 961 koz se koupilo například 326 tisíc kuřat (16 324 hejn po dvaceti). Kromě toho se také prodalo 679 vložek a 1 323 měsíců doučování.

Loni každý obyvatel Prahy utratil za Skutečné dárky průměrně asi 5 korun, což je v rámci českých krajů nejvyšší příspěvek. Ti nejštědřejší z dárců koupili dárky i za několik desítek tisíc korun.

V tomto roce se do začátku prosince v Praze prodaly Skutečné dárky za dva miliony korun, a toto číslo ještě není konečné. Očekává se další nárůst, protože až 80 procent dárků lidé koupí v době těsně před Vánoci. Celkově za 12 let Pražané utratili za Skutečné dárky necelých 50 milionů korun.

Boj s covidem

V reakci na pandemii zařadil Člověk v tísni nově do výběru certifikát Boj s covidem v Česku, který je určen na dluhové poradenství, doučování dětí na dálku a zpřístupnění techniky, aby se mohly zapojit do online výuky. V urgentních případech zajišťuje organizace i potravinovou pomoc.

Na pomoc lidem v chudých zemích mohou dárci přispět zakoupením certifikátu Boj s covidem ve světě. Díky němu Člověk v tísni dodá ochranné a hygienické pomůcky pro nejzranitelnější a na podporu zdravotníků. Ve venkovských oblastech Afriky, kde vinou pandemie zavřeli školy, mohou dárci podpořit děti i učitele nákupem materiálů a učebnic pro domácí výuku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Člověk v tísni

Štítky kozy, kuřata, Skutečný dárek, Člověk v tísni, Praha, koza, COVID-19, Vánoce, pandemie, Afrika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané k Vánocům stále častěji kupují kozy. Pomáhají tím dobré věci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.