Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V centru Prahy přistála Tvárnice. Váží 35 tun a na místě bude dva roky

Mezi budovami Národního muzea byla umístěna socha umělce Martina Zeta. Umělecké dílo s názvem Tvárnice zde bude dva roky. Tvárnice měří tři metry a váží asi 35 tun. Instalace se uskutečnila díky kurátorskému projektu Galerie hlavního města Prahy a IPR Praha s názvem SOKL (Současnost, Objekt, Komunikace, Lidé). Na nově vzniklá prostranství jsou pro časově omezenou expozici vybírána umělecká díla, která svým obsahem nebo formou komunikují se svým okolím.

Prostor u Národního muzea je doplněn sochou, jejíž předloha vznikla ve stejné době jako Nová budova Národního muzea. Má připomínat bývalou koňskou bránu a kultivovat rekonstruovaný prostor, který patří převážně chodcům.

Praha bude prostor kolem budov Národního muzea rozvíjet podobným směrem minimálně do doby, než jím budou znovu projíždět tramvaje. Prvním počinem byla výstava v loňském roce, která vyprávěla příběh proměn území a detailně popisovala realizaci aktuálního stavu.

Spoluautorem řešení umístění Tvárnice mezi budovami Národního muzea je architekt Jakub Hendrych z IPR. „Těší mě, že místo, které před dvěma lety prošlo rozsáhlou proměnou, neustále vylepšujeme a obměňujeme. Díky projektu SOKL, kterého je IPR součástí, umisťujeme umění do ulic Prahy, aby bylo veřejnosti co nejdostupnější,“ uvádí k instalaci ředitel IPR Ondřej Boháč.

Program hlavního města Prahy Umění pro město pro podporu současného umění ve veřejném prostoru byl spuštěn roku 2018. V letošním roce se podpora rozšířila i o časově omezené instalace a krátkodobé umělecké intervence. SOKL (Současnost, Objekt, Komunikace, Lidé) je kurátorský projekt Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Institutem pro plánování a rozvoj. Na nově vzniklá prostranství jsou pro časově omezenou expozici vybírána umělecká díla, která svým obsahem nebo formou komunikují se svým okolím.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto GHMP, Jakub Hendrych, spoluautor revitalizace a umístění sochy

Štítky umění, socha, dílo, Tvárnice, Praha, umělecké dílo, Národní muzeum, projekt, piedestal, Galerie hlavního města Prahy, Martin Zet, Ondřej Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prahy přistála Tvárnice. Váží 35 tun a na místě bude dva roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.