Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Začíná literární festival Den poezie. Uskuteční se online a připomene Boženu Němcovou nebo Violu Fischerovou

Literární festival s názvem Den poezie začíná v pondělí 9. listopadu, a to formou online. Koná se každoročně v době kolem výročí narození básníka Karla Hynka Máchy, které připadá na 16. listopadu. Festival se tradičně koná v desítkách měst po celé zemí, letos se čtení poezie, diskuse a hudba odehraje na facebooku a youtube. Festival potrvá až do 22. listopadu.

Během konání festivalu budou v pražských tramvajích umístěny plakáty s básněmi Margity Reiznerové, Jana Slováka, Dagmar Plamperové a Jana Kašpara.

Dvacetiletá tradice festivalu

Poezie je podle nás způsob, jak zůstat navzájem v kontaktu během vládou omezeného setkávání. Proto jsme připravili poetické pohlednice, které mohou lidé posílat svým blízkým. Stejně tak je možné na prázdné pohlednice napsat oblíbenou báseň a udělat s ní radost,“ uvádějí organizátoři, k nimž patří v Praze žijící Angličanka Bernie Higginsová, jež stála před dvaceti lety u zrodu festivalu i projektu Poezie pro cestující.

Festival Den poezie se koná na počest narození Karla Hynka Máchy od roku 1999. Letos pořadatelé připomenou Boženu Němcovou, od jejíhož narození letos uplynulo dvě stě let, Karolínu Světlou či Violu Fisherovou.

Zahájili jsme také kampaň Básně na pustý ostrov vybízející zájemce k tomu, aby natočili na video svoji recitaci jedné ze svých oblíbených básní a nasdíleli ji na facebooku nebo instagramu,“ uvádějí organizátoři. „V době krize se lidé často obracejí k poezii, v níž hledají moudrost a útěchu, kterou není možné najít jinde. Sdílení oblíbených básní může zmenšit pocit osamocení, které momentálně prožívá mnoho z nás,“ doplnila Higginsová.

Konec a počátek

Podtitulem letošního ročníku festivalu je Konec a počátek. Vychází z názvu básnické sbírky držitelky Nobelovy ceny za literaturu Wislawy Szymborské a podle pořadatelů je až neočekávaně příhodný pro současnou dobu náhlých počátků a konců. Dílo Wislawy Szymborské bude na festivalu představeno spolu s tvorbou mnoha jiných básnířek. Festival nabídne pořady s Monikou Načevou, vzpomene na básnířky, s nimiž se letos pojí nějaké výročí, jako třeba Viola Fischerová, která zemřela před deseti lety, nebo romská básnířka Margita Reiznerová, která zemřela letos v září.

Více informací najdou zájemci na internetových stránkách DENPOEZIE.CZ.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/denpoezie

Štítky festival, online, Den poezie, poezie, kultura, koronavirs, Božena Němcová, Viola Fischerová, Karel Hynek Mácha, Facebook, YouTube, Margita Reiznerová, Jan Slovák, Jan Kašpar, Monika Načeva, Nobelova cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná literární festival Den poezie. Uskuteční se online a připomene Boženu Němcovou nebo Violu Fischerovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.