Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Videoportál Dramox začal nabízet záznamy divadelních představení. V archivu je zatím čtyřicítka inscenací

Podobně jako si lze předplatit sledování filmů a seriálů doma v televizi či na počítači, funguje ode dneška videoportál Dramox, kde je možné sledovat divadelní představení. Pro předplatitele zatím má čtyři desítky her od třiceti scén včetně třeba Dejvického divadla nebo Divadla Husa na provázku. Většina předplatného Dramoxu půjde zpátky tvůrcům. Milovníci divadla si v této podobě mohou koupit měsíční předplatné za 299 korun nebo roční za 2990 korun. Zakladatelé platformy to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Divadlům půjde 55 procent z předplatného

Počítají řádově s tisícovkami předplatitelů. Zatím je většina nabízených představení záznamem pořízeným Českou televizí, časem chtějí zakladatelé Dramoxu pořizovat vlastní. Jeden z nich Martin Zavadil uvedl, že divadlům půjde 55 procent z předplatného, poplatek ČT za poskytnutí záznamů byl jednou ze vstupních investic do portálu.

Zakladateli Dramoxu jsou vedle Zavadila ještě Radim Horák a Martin Hájek - internetový podnikatel a majitel značky Livesport. Podle Hájka má každé živé představení jen omezené publikum, které může oslovit. Dramox jej ale rozšiřuje o potenciálně všechny diváky v celém Česku.

Dramox služba stojí o něco víc než třeba předplatné Netflixu, které se dá pořídit měsíčně od 199 korun za měsíc. Videotéka HBO GO stojí od 159 korun měsíčně, filmové kanály HBO s premiérami filmů stojí od 235 korun měsíčně. V předplatném Dramoxu je ale zahrnuta i podpora divadelních tvůrců. Zájemci mohou přes Dramox divadla podpořit i nad rámec předplatného.

V Dramoxu, knihovně divadelních záznamů, bude možné zhlédnout představení například Dejvického divadla, Klicperova divadla, Divadla J. K. Tyla nebo Husy na provázku. Zakladatelé portálu slibují, že budou každý měsíc přidávat nová představení. Začali činoherními a loutkovými, protože bylo nejjednodušší získat na ně práva.

Archivní inscenace i ty po derniéře

Dramox bude uvádět také archivní inscenace i ty, které už mají po derniéře. Diváci se také mohou dostat k představení, které je běžně zcela vyprodané. Jednat musejí lidé z Dramoxu se všemi držiteli autorských práv, dnes však uvedli, že v době koronaviru jsou většinou vstřícní, před několika dny získali třeba práva ke dvěma inscenacím od Milana Kundery.

Chceme dostat divadlo blíž lidem a umožnit jim trávit s ním víc času, než mohli doposud,“ uvedl Zavadil. „Věřím tomu, že Dramox přitáhne víc lidí k divadlu. Stejně jako předtím přitáhly obdobné služby víc lidí k filmům nebo k poslechu hudby,“ doplnil.

Jeden ze zakladatelů portálu Radim Horák dříve pomáhal spustit videoportál voyo.cz a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl. To by se mohlo podle zakladatelů dít i prostřednictvím Dramoxu.

Autoři

Štítky ČR, divadlo, internet, online, Dramox, představení, film, Divadlo Husa na provázku, Dejvické divadlo, Česká televize, Martin Hájek, Milan Kundera, Livesport, Netflix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Videoportál Dramox začal nabízet záznamy divadelních představení. V archivu je zatím čtyřicítka inscenací  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.