Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze začal filmový festival Febiofest. Akci provázejí hygienická opatření

Dnes začal již 27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Oblíbený festival se musel přesunout z původního březnového termínu na podzim. Přesto i nyní budou akci doprovázet přísná hygienická opatření, a to z důvodu zvyšujícího se počtu nakažených koronavirem.

Slavnostní zahájení, Kristián a dokument Karel

Slavnostní zahájení odstartovalo dnes v 18.00 na červeném koberci před Slovanským domem a moderoval jej známý moderátor Vlasta Korec.

Úvodní projekci odstartovala předpremiérou filmu Karel režisérky Olgy Malířové Špátové. Snímek dokumentuje nejen soukromí Karla Gotta, ale také ojedinělý náhled do jeho nitra. Festival bude zakončen 24. září projekcí filmu Pravda japonského tvůrce Hirokazu Kore-edy, kde uvidíte v hlavních rolích loňskou laureátku ceny Kristián Catherine Deneuve, francouzskou držitelku Oscara za snímek Anglický pacient Julliette Binoche nebo amerického herce Ethana Hawka. 

Letos si cenu české filmové kritiky Kristián odnesou Iva Janžurová a Milan Lasica (ten si cenu převzal v zastoupení). Jejich herecké výkony budou připomenuty filmy Tři veteráni, Morgiana, Ene bene a Penzion pro svobodné pány. Ani dětské publikum nezůstává stranou. MFF pro ně připravil pásmo Mlsných medvědích příběhů a seriálu Kosmix. 

Mezi další festivalové sekce patří také Delikatesy z východu, Panorama, Planet Dark a Queer Now.

O cenu usilují účastníci Berlinale

V porotě hlavní soutěže zasedne oblíbená česká herečka Anna Polívková, režisér, scenárista a producent Slávek Horák, který představí svůj film Havel a dvojici doplní režisérka a scenáristka Beata Parkanová, která na festivalu představí svůj fim Chvilky. Hlavní soutěže se letos účastní pět filmových titulů, z nichž některé měly svoje premiéry na festivalu Berlinale. Patří mezi ně například i drama Ivana Ostrochovského Služebníci z Berlinale nebo film Zemřeš ve dvaceti, který v Benátkách vyhrál cenu za nejlepší debut.

Letošní ročník soutěže komedií povedou poprvé jako programoví ředitelé Nikolaj Nikitin a Marta Švarcová Lamperová. Sedm artových děl z celého světa zahrnuje držitele ceny Evropského parlamentu LUX Bůh existuje a jmenuje se Petrunie nebo vítěze bombajského festivalu Opičí muž.

Již pošesté bude lidskoprávní hnutí Amnesty International udělovat cenu AMNESTY INTERNATIONAL FEBIOFEST AWARD. „Věříme, že dodržování základních lidských práv je celospolečenské téma, a že v boji proti bezpráví nelze zvítězit bez pozornosti a tlaku společnosti. Filmy mají tu moc na problémy poukazovat. A tím se otevírá i možnost jejich řešení. Právě proto je Amnesty hrdým partnerem Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest,“ uvedla ředitelka české Amnesty Linda Sokačová, která je členkou poroty v letošním roce. V porotě této sekce zasedne herečka Hana Vagnerová a dokumentaristka Klára Tasovská.

Nová dějiště i bezpečnostní opatření

Diváci by se neměli nechat zaskočit změnou místa, kde se bude festival odehrávat. Febiofest se totiž nebude konat na tradičním místě na Andělu, jeho zázemí najdete v kině ve Slovanském domě. Mezi další festivalová místa bude patřit také Edison Filmhub, Kino Pilotů a Kino Ponrepo.

Diváckou akreditaci je možné koupit na tři, pět a osm dní. V rámci akreditace získáváte vstup až na tři filmy na den. V rámci festivalu je nutné zachovávat zvláštní opatření, jako jsou rozestupy a povinnost nosit roušku ve všech prostorách Slovanského domu a Cinema City. Každý návštěvník zdarma ke každému zakoupenému lístku obdrží dvě roušky. V infostánku ve Slovanském domě bude také možnost si zakoupit stylovou roušku s logem festivalu. V rámci bezpečnostních opatření budou v každém sále multikina Cinema City Slovanský dům dodržovány bezpečnostní rozestupy. Samozřejmostní je pravidelná dezinfekce kinosálů a přilehlých prostorů.

Akreditace a vstupenky je možné koupit v infostánku Febiofestu ve Slovanském domě. Seniorům 60+ poskytují pořadatelé 4 vstupenky denně zdarma po předložení průkazu totožnosti.

Kompletní seznam míst a promítaných filmů najdete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kultura, akce, Praha, Febiofest, festival, film, filmový festival, Slovanský dům, Karel Gott, herec, Amnesty International, Olga Malířová Špátová, Vlasta Korec, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ján Vyrobík

Tu Prahu bych oplotil! Ti "nadlidi", si říct nedají...

Neděle, 20. září 2020, 07:11Odpovědět

V Praze začal filmový festival Febiofest. Akci provázejí hygienická opatření  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.