Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Anatol Svahilec chystá největší sólové slam poetry vystoupení v Česku. V Lucerně pokřtí knihu básní

PR článek

Performer žánru slam poetry Anatol Svahilec a diskopunkové hudební duo Hello Marcel společně představí své nově vydávané nosiče na společném večeru 16. září 2020 v Lucerna Music Baru. V rámci večera složeného ze sólového slamového vystoupení a koncertu skupiny bude pokřtěn almanach slamových básní Anatola Svahilce Motorové sáně a nové album kapely Hello Marcel. Hosty dvojkřtu pak budou brněnská femi-punková zpěvačka Mucha, herec a storyteller Justin Svoboda, kapela Branko’s Bridge a další. Obě tělesa si na tak velké pódium troufají vůbec poprvé, v případě první slamové části se bude jednat o dosud divácky největší sólové vystoupení žánru slam poetry.

Slam poetry je žánr, který vznikl v osmdesátých letech uprostřed zaplivaných chicagských barů jakožto opozice vůči autorskému čtení. Jinými slovy jde o performativní poezii, v níž pro vystupující platí pouhá dvě pravidla: zákaz použití kostýmů a rekvizit a nutnost autorského textu.

Anatol Svahilec je slamový mistr České republiky pro rok 2014. V rámci skupinových či sólových vystoupení za šest let působení vystoupil ve více než 170 městech a obcích. Vystupoval v Německu, Maďarsku, Belgii, Estonsku, Kanadě, Spojených Státech nebo Ghaně.

Teď si troufá vytáhnout svou holou performance na forbínu Lucerna Music Baru a pokřtít v pořadí třetí almanach tvorby nazvaný Motorové sáně. Té předcházely slamové sbírky Emu mele maso a Přece se to nevyhodí. Sólové vystoupení v rozsáhlém sále Lucerna Music Baru vymykající se pravidlům slamových soutěží absencí poroty večera vybírající vítěze je zamýšleno jako vzdání holdu domácímu publiku, které v posledních letech plní větší a větší hlediště. 

Poetický duch je pak spojníkem s druhým hlavním interpretem večera. Tím je discopunkové duo Hello Marcel. Tato dvojice se v loňském roce stala kometou klubové scény. Kluci, co začali s Bůčkem poslaným do Startéru Rádia Wave, se nyní těší velké oblibě nejen u mladých, ale také u pamětníků undergroundové devadesátkové elektronické scény.

Básnické střevo v pořádně nabasovaném a rytmickém podkladu místy proložené saxofonem je zřejmě něco, co na české scéně chybělo. Účastníci festivalu Beseda u Bigbítu 2019 byli asi hodně překvapení, když se v poslední den v pět hodin ráno ocitli narváni v šapitó a sborově zpívali „pojď si ještě trsnout naposled“ s euforií v očích. Tuto melodii již nedostali z hlavy. V Lucerně se pokusí tuto vysoko nasazenou laťku pokořit především novými písněmi, kterých se na novém albu očekává jedenáct.

Ohodnoť článek

Štítky kultura, akce, Slam poetry, Anatol Svahilec, Hello Marcel, Palác Lucerna, Česko, Lucerna Music Bar, hudební skupina, Justin Svoboda, koncert, kniha, Beseda u Bigbítu, USA, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anatol Svahilec chystá největší sólové slam poetry vystoupení v Česku. V Lucerně pokřtí knihu básní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.