Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jeden svět je zpět. Festival se dnes vrací do karlínských kasáren

V pražských Kasárnách Karlín od dnešního dne pokračuje festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten byl přerušen v březnu, kdy jeho průběh narušila opatření proti šíření koronaviru. Jeho podzimní pokračování se však také bude konat za nutného dodržování znovu zaváděných pravidel. Letošním tématem Jednoho světa jsou projevy environmentální krize v kontextu místní krajiny a role člověka v ní.

Do 13. září bude v Karlíně uvedeno 16 dokumentárních snímků, z nichž 14 budou doprovázet debaty s tvůrci nebo odborníky. Festivalový program běží ode dneška až do 22. září také v pražských kinech Aero, Atlas, Bio Oko, Evald a Světozor.

Jeden svět má také program v regionech, který se letos zatím neuskutečnil vůbec. Teď odstartuje už dnes v Sušici a od 17. září do 24. října se postupně připojí 22 dalších měst po celé České republice.

Jeden svět poskytl festivalové filmy k dispozici on-line, vedení festivalu se rozhodlo tak učinit po uzavření kin v březnu. I po přerušení festivalu pořadatelé vyhlásili jeho vítěze. Cenu za nejlepší film získal rumunský snímek Kolektiv režiséra Alexandra Nanaua. Ten poukazuje na rozsáhlou korupci v rumunském zdravotnictví, kvůli které po požáru v klubu Kolektiv zemřou desítky mladých lidí.

„Jedná se o unikátní pohled na vytrvalou a odvážnou práci investigativních novinářů z malého vydavatelství a její reálné dopady. Příběh nového ministra, který se pokouší napravit narušený systém zevnitř, upozorňuje na důležitost boje proti zkorumpovaným vládám a strukturální nespravedlnosti," vysvětlila své rozhodnutí porota.

Foto Jeden svět

Štítky Jeden svět, festival, film, Karlín, Praha, Kino Oko, Atlas, Česko, Sušice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden svět je zpět. Festival se dnes vrací do karlínských kasáren  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.