Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTO: Na Střeše Lucerny vystoupil Adam Plachetka se svou ženou Kateřinou Kněžíkovou

V úterý 1. září zazpívali na Střeše Lucerny Adam Plachetka a jeho žena Kateřina Kněžíková. Během nokturnového koncertu s názvem Úplně (k) v opeře v kulisách zářijového úplňku zazněla například Měsíční sonáta od L. van Beethovena nebo Měsíčku na nebi hlubokém od A. Dvořáka.

Adam Plachetka absolvoval Pražskou konzervatoř a HAMU. Na komorní scéně Národního divadla se poprvé objevil v roce 2005. Kromě toho vystupoval v Soulu, v Japonsku či v Mnichově. V roce 2015 debutoval na scéně Metropolitní opery v New Yorku.

Koncert za svitu měsíce v úplňku

„Chtěli jsme tímto koncertem propojit hudbu s dalšími živly, tentokráte s měsícem v úplňku. Poslouchali jsme hudbu jako doprovod k úplňku a pozorovali úplněk jako doprovod hudby," řekl kavárník Ondřej Kobza za spolek Piána na ulici. 

Adam Plachetka je operní pěvec a basbarytoista světového věhlasu. Jeho žena Kateřina Kněžíková je sólistka Národního divadla. O hudební klavírní doprovod se postaral český dirigent a Klavírista Zdeněk Klauda.

Při koncertu zazněly skladby s tematikou noci a magického světla měsíce. Posluchači si za svitu zářijového úplňku mohli vyslechnout například Mozartovo Abendempfindung, Beethovenovu Měsíční sonátu, Wagnerovo Tannahäuser nebo Dvořákovo Měsíčku na nebi hlubokém.

Úplně (k) v opeře

Pro Adama Plachetku není vystoupení na Střeše Lucerny premiérou. Vystoupil zde již v minulém roce v rámci večera John do vany. Jednalo se o koncert, kdy Plachetka zazpíval Mozartovy árie lidem, kteří představení sledovali z vany. Netradiční představení vzbudilo velký zájem a pozornost. Letošní akce Úplně (k) v opeře tak na tu loňskou navázala.

Střecha Lucerny je mimořádně inspirující prostor. Po loňské akci John do vany jsme se shodli, že by nemělo zůstat u jednoho vystoupení. Největší problém byl čas, kterého je ale najednou dost. Domluvili jsme tedy další projekt, ve kterém vzdáváme hold měsíci a jeho světlem zalitému panoramatu Prahy. Byl to opět výjimečný zážitek,“ řekl Adam Plachetka.

Ohodnoť článek

Foto Střecha Lucerny, Leona Kalvodová

Štítky Střecha Lucerny, koncert, akce, kultura, Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Palác Lucerna, Ludwig van Beethoven, opera, hudba, Národní divadlo v Praze, vana, Metropolitní opera, Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění, Ondřej Kobza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Střeše Lucerny vystoupil Adam Plachetka se svou ženou Kateřinou Kněžíkovou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.