Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Co chystají pražská Jatka78? Diváci uvidí hadí ženu i novou show Cirku La Putyka

Jatka78 vznikla za velké podpory veřejnosti v crowdfundingové kampani. Jde o objekt v pražské tržnici, který sám sebe charakterizuje jako místo pro nové umění, které však dokáže nabídnout i dobré jídlo a pití a zároveň funguje jako příjemné místo pro trávení volného času. Jatka78 vstupují do šestého roku svého fungování.

Divadlo, galerie i bistro

Jatka78 vznikla už koncem 2014, kdy principál Cirku La Putyka Rostislav Novák mladší sháněl pro svůj soubor prostory, které by umožňovaly zkoušet, trénovat a hrát pod jednou střechou. Tyto prostory našel Rostislav v areálu Pražské tržnice v halách 7 a 8.

V dubnu 2015 vyvrcholila crowdfundingová kampaň, díky které se podařilo sehnat prostředky na částečné stavební úpravy prostor a nákup základního technického vybavení. Jatka78 se tedy prezentují jako místo, které vzniklo z potřeby lidí, doby a kulturní společnosti. Jatka78 však nefungují pouze jako divadlo. Návštěvníci mohou do prostoru přijít a dát si něco k pití nebo jídlu. „Naše bistro je otevřené po celý den. Už ráno nabízíme kávu a nějaké koláče a potom máme klasickou obědovou nabídku. V nabídce je samozřejmě pivo od Budvaru a taky výborné drinky,“ shrnuje nabídku baru Zuzana Hošková, která má na Jatkách na starosti PR a marketing.

Jatka78 disponují multifunkčním divadelním sálem, malou scénou, tréninkovou halou, zkušebnou, galerií, barem a bistrem. Divadlo je z těchto forem využití zřejmě nejzásadnější.

Jatka78 jako domov nového cirkusu

Převážná část repertoáru je spojená s žánrem fyzického divadla. Jatka78 jsou domovskou scénou souboru Cirk La Putyka. „To je nejznámější český cirkusový soubor, který založil Rostislav Novák se svým bratrem Vítem,“ popisuje Zuzana. Kromě nového cirkusu se v repertoáru Jatek78 objevuje i pantomima, současný tanec nebo činohra, která je však vždy nějakou formou jiná.

Nový cirkus do sebe spojuje cirkus, tanec, hudbu, divadlo, výtvarné umění i film. Je to umění z velké části založené na akrobacii a jeho neodmyslitelnou součástí je artistika, tedy druh scénického umění, jehož podstatou je dokonalý fyzický projev spojující ladnost a vrcholnou obtížnost v harmonický celek.

„Je to vlastně tak, že soubory, které nás zaujmou a nemají vlastní scénu, ji nacházejí u nás,“ popisuje Zuzana. „Máme tu však i divadla, která tu vlastní scénu neměla, ale budou ji mít. Například satirický soubor VOSTO5, který sice bude nově otevírat svou vlastní scénu, ale do toho bude část repertoáru hrát i u nás na Jatkách,“ vysvětluje. Na Jatkách hraje patnáct až dvacet souborů.

„Nejoblíbenější kategorií jsou pro nás zahraniční hostování, protože Jatka neposkytují prostor pro hraní jen domácím souborům,“ říká Zuzana s vysvětlením, že na rozdíl od činohry není jazyková bariéra u fyzického divadla problémem.

Plány do nové sezóny

Po měsíční pauze se Jatka78 po pravidelné přestávce opět otevřou veřejnosti v úterý 1. září. Od září Jatka78 nabídnou opět pořádnou porci kultury. Návštěvníci se mohou těšit hned na blok představení domácího souboru Cirk La Putyka.

Uvidíme Memories of Fools, představení, kde je zpracovaný příběh kluka, který chce být astronautem. Březnový blok přerušil koronavirus, nyní soubor Cirk La Putyka věří, že jej po úspěšném půlročním hostování v Berlíně konečně v plné míře představí také na domácí scéně. Tvůrci lákají na žonglování, teeterboard, cyr wheel, závěsnou akrobacii na strapsech i kruhu, herectví a tanec, to vše za doprovodu uhrančivé hudby.

Celý program Jatek78 pro novou sezónu je k nalezení zde.

Za zmínku stojí také představení švédské „hadí ženy“ Mandy Rydman. To je všestranná akrobatka a komička původem ze Švédska, která na Jatkách78 uvede exkluzivně svůj první sólový projekt s názvem Semaphore v české premiéře.

Během září se na Jatkách78 představí Bratři v tricku s představením pro děti Hra o trůn. Experimentální divadlo s názvem Euchrid představí G.N.A.T., Lyga, Stárková a kol. Diváci uvidí také činohru, 13. a 14. září se na Jatkách představí Temporary Collective s inscenací Putinovi agenti. K vidění budou taky Tereza Ramba s Eliškou Křenkovou v činoherním představení Amerikánka.

V listopadu přijede na Jatka už podruhé cirkusový soubor Gravity & Other Myths. Tento soubor patří k absolutní špičce světového nového cirkusu a na Jatka se vrací, aby předvedl show A Simple Space. Kromě adrenalinových výkonů sedmi protagonistů a živé hudby, se diváci mohou těšit i na atypicky uspořádané hlediště, díky kterému budou návštěvníci téměř součástí představení.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík, Jatka78

Štítky divadlo, program, kultura, Jatka78, Praha, Cirk La Putyka, umění, představení, bistro, Rostislav Novák, nový cirkus, tanec, hadí člověk, Vladimir Vladimirovič Putin, Tereza Ramba, Eliška Křenková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Co chystají pražská Jatka78?  Diváci uvidí hadí ženu i novou show Cirku La Putyka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.