Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V pražském Obecním domě včera zahájili výstavu iMucha. Potrvá minimálně rok

Rozpohybované digitalizované plakáty malíře Alfonse Muchy či ozvučenou Slovanskou epopej představila včera výstava iMucha v Obecním domě. Nejrozsáhlejší sbírka děl secesního malíře nashromážděná tenistou Ivanem Lendlem se do Obecního domu vrátila po sedmi letech, tentokrát částečně digitalizovaná a rozšířená o další díla. Výstava potrvá minimálně rok.

Výstava sbírky obohacené o asi 70 nových děl ukázuje například rozpohybovanou a ozvučenou Slovanskou epopej. "Bude možné zhlédnout monumentálně zvětšené strhující detaily z tohoto dvacetidílného souboru," uvedl kurátor výstavy Karel Srp. Mezi rozpohybovanými Muchovými obrazy, o jejichž digitalizaci se postaral člen skupiny Lucie Michal Dvořák, jsou i Muchovy plakáty. "Před sedmi lety jsme chtěli prezentovat pouze plakáty a sbírku, nyní mi šlo o to vytvořit z celé výstavy zážitek," vysvětlil svůj záměr Srp.

Mezi více než dvěma sty díly uvidí návštěvníci například obraz z roku 1889 s názvem Modlitba, jedno z nejstarších Muchových děl, či malířovu skicu k vitráži v kapli svatého Víta a zmenšenou repliku vitráže. "Návštěvníci uvidí prosvětlenou repliku, jako by byli v kostele," dodal autor výstavy Richard Fuxa.

Prožitek přitom bude nejen vizuální, ale i zvukový. Na návštěvníky promluví i digitalizovaná postava Alfonse Muchy namluvená Jiřím Dvořákem. V anglickém znění propůjčil Muchovi svůj hlas jeden z představitelů Jamese Bonda, americký herec Pierce Brosnan.

Výstava je jednou ze tří částí projektu iMucha, který kromě výstavy nabídne multimediální projekci a show. V důsledku dopadů pandemie koronaviru ji však organizátoři přesunuli z října na 19. května příštího roku, show se odehraje v O2 Universum.

I když Muchovy plakáty má ve svých sbírkách řada institucí, ta shromážděná Lendlem je výjimečná svojí uceleností. Některé z plakátů nejsou známy ve světě ani ve třech exemplářích, jiné dokonce existují pouze v jednom. V roce 2013 byla Muchova výstava v Obecním domě s návštěvností 185 tisíc diváků nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění v daném roce. V dalších letech pak sbírka zamířila například do Ženevy, New Yorku či Soulu, celkem ji vidělo přes půl milionů lidí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook iMucha

Štítky Alfons Mucha, výstava, iMucha, Obecní dům, dům, plakát, Ivan Lendl, malíř, Slovanská epopej, Karel Srp, Michal Dvořák, Lucie, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražském Obecním domě včera zahájili výstavu iMucha. Potrvá minimálně rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.