Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obří loutky, akrobacie i představení pro děti. Ve středu startuje v Holešovicích festival Za dveřmi

Zejména české performery letos přivítá festival pouličního divadla Za dveřmi. Uskuteční se v Praze od 8. do 16. července. Nabídne obří světelné loutky, akrobacii, představení pro děti i performanci chystanou pro světovou výstavu Expo. Festival je prodloužený na devět dní a na holešovickém Výstavišti na něj bude vstup zdarma, sdělila za pořadatele Dominika Pfister.

Od 11. do 17. července se v Invalidovně bude konat 12. ročník mezinárodního festivalu fyzického a tanečního divadla Nultý bod. Vzhledem k trvajícím omezením a koronavirové krizi bude také zaměřen převážně na české tvůrce, ale pořadatelé slibují i zahraniční hosty. Festival představuje to nejzajímavější ze současného tanečního, loutkového a vizuálního divadla. Dramaturgie festivalu se inspirovala samotnou budovou Invalidovny, dotýká se z různých pohledů historických, současných i budoucích etap lidstva a vyzývá k určité renesanci. Program je na nultybod.cz.

„Letošní ročník mezinárodní účast umělců narušil. Situaci chápeme ale především jako příležitost ukázat, že kvalitní nejen pouliční divadlo vzniká také u nás. Na festivalu představíme několik premiér," uvedla dramaturgyně festivalu Za dveřmi Michaela Holbíková.

Festival zahájí žonglérské duo Bratři v tricku s premiérou pohádky Hra o trůn. „Hravou formou míří přímo na mísu ožehavého tématu a nejen žonglováním záchodovými prkýnky, papíry a štětkami přiblíží nejmenším divákům místo, kam i císař pán chodí sám," uvádějí pořadatelé. Bratry v tricku mohou návštěvníci vidět na festivalu hned několikrát, a to ještě s představením Běžkařská Odysea, se kterou loni sklidili úspěch v mnoha zemích. Poprvé před zraky diváků zahraje také soubor Teatr Novogo Fronta pouliční představení Kolaps.

Soubor V.O.S.A. Theatre ve speciálním večeru nazvaném Exp(o)edice zavzpomíná na své účinkování na mezinárodních výstavách v Šanghaji či Miláně a nechá nahlédnout i do příprav divadelních prvků pro Expo v Dubaji. V.O.S.A připravila i večerní průvod světelných loutek ryb a medúz, který projde centrem Prahy 12. července od 21:30. „Jedná se o divadelní instalaci Návštěvníci, která propojuje svět divadelního a výtvarného umění s moderními technologiemi. Svítící obyvatele podmořského světa rozsvěcuje 6,5 kilometrů optických vláken a 3500 adresovatelných LED světel," uvedl Jakub Vedral, režisér představení a producent festivalu.

Na další večerní pouliční představení se spojili Blackout Paradox, Teatr Novogo Fronta a Sacra Circus, kteří zahrají snové představení Nautilus, které diváky přenese do fantaskního světa Julese Verna. Program festivalu je na zadvermi.cz.

Autoři | Foto zadvermi.cz

Štítky ČR, divadlo, tanec, festival, představení, Světová výstava, Holešovice, akrobacie, Praha, Výstaviště Praha, koronavirová krize, Jules Verne, Hra o trůny, Nautilus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří loutky, akrobacie i představení pro děti. Ve středu startuje v Holešovicích festival Za dveřmi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.