Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čeští hudebníci spouštějí projekt Song pro tebe. Písně na zakázku pro kohokoliv

Napadlo vás někdy, že byste si mohli nechat složit a nahrát svou vlastní písničku podle svého jedinečného zadání? S myšlenkou psát a nahrávat písně pro veřejnost přišla za podpory Samsungu skupina osmi českých hudebníků, kteří pravidelně spolupracují s předními českými interprety. Na platformě songprotebe.cz si každý může zadat výrobu písně jakékoliv žánru a tématu. Více nám prozradil Jan Lstibůrek, skladatel a spolutvůrce projektu.

Jan Lstibůrek
Hudební skladatel, vyhledávaný basista a respektovaný aranžér. Jako muzikant je známý například díky spolupráci s Tomášem Klusem, kapelou Toxique, Danielem Landou, Darou Rolins, ale také Janáčkovou filharmonií Ostrava a dalšími. Jeho písně nazpívali mj. Jiří Suchý, Ewa Farna, Tomáš Klus nebo Spejbl a Hurvínek.

Psát písně na zakázku přímo pro lidi. Jak vás tato myšlenka napadla?
Když jsme přemýšleli do čeho se pustit v karanténě, řekli jsme si, že tohle by mohla být zábavná, a hlavně zajímavá práce, a že by se třeba do něčeho takového rádi zapojili i další naši přátelé muzikanti.

Proč myslíte, že s tím nepřišel na profesionální úrovni už někdo jiný před vámi? 
Kdo ví? Možná na to prostě jen v normálních dobách nebyl čas. Další věc je, že jádro našeho skladatelského týmu tvoří lidé, kteří píší písničky, ale nejsou sami jejich interprety. Vlastně jsme zvyklí psát “pro někoho” a to už dneska není tak běžné. Dnes si hodně autorů své věci rovnou zpívá, my už léta autorsky spolupracujeme s jinými.

Jak se vlastně tvoří píseň?
U nás je to tak, že nejprve vzniká text. To se pro tenhle projekt taky dost hodí, protože u písně na zakázku je zapotřebí zapojit do textu řadu konkrétních motivů, které by se tam těžko dostávaly, kdyby text vznikal až po melodii. Do sedmi dnů od schválení zadání je hotový text, kterého se pak chopí skladatel a za dalších čtrnáct dní jsou už do písničky natočíme živé nástroje i zpěv, vše se smíchá a dopraví k zadavateli.

Co je pro vás na skládání/psaní textů nejtěžší?
Dostat nápad, od kterého se pak odvine všechno ostatní. To myslím platí jak pro textaře, tak pro hudebníka. S nadsázkou se dá říct, že všechno ostatní už je řemeslo.

Míváte někdy kreativní bloky, že vás vůbec nic nenapadá? Jak proti tomu případně bojujete?
To je dost individuální. Někdo se jde třeba projít, někdo jde spát. Ale s určitou zkušeností si každý osvojí nějaké triky, jak takový menší tvůrčí blok obelstít.

Kde berete inspiraci?
Všude! Všude, kam nás naše hlavy a emoce pustí. A nejvíc možná právě tam, kam nás pouštějí jen s obtížemi.

Proč by si vlastně někdo měl objednat písničku na míru?
Protože je to zábavná věc! A protože tak získá možnost podílet se na její tvorbě a stát se součástí výsledku. Ze stejného důvodu, proč si lidé nechávají dělat profesionální fotografie nebo si objednávají zahradního architekta. Protože chtějí mít něco, co je uděláno přímo s nimi a pro ně, nebo pro toho, koho tím chtějí obdarovat.

Co když se zákazníkovi písnička nebude líbit? Přeci jen hudba je docela subjektivní záležitost...
Uděláme všechno proto, abychom si při zadávání písně porozuměli. Kromě toho, zákazník platí nejprve zálohu, pak vzniká text a teprve po jeho odsouhlasení se pouštějí do práce muzikanti. Doufáme, že takto přinejmenším předejdeme všem tvůrčím nedorozuměním.

V jaké podobě píseň dodáte?
To záleží na tom, jakou variantu služby si zákazník zvolí. V základní verzi dostane link ke stažení hotové písně. Další variantou je pak dárkový balíček s krásně zpracovaným notovým zápisem a originálním CD.  Necháváme zákazníkům také otevřenou možnost domluvit se s námi na nadstandardních službách. Ať už si ale zákazník zvolí jakoukoliv cenovou variantu, vždy dostane profesionálně nahranou originální píseň podle svého zadání, prvním 30 zákazníkům navíc kromě písně dodáme i bonus v podobě kvalitních bezdrátových sluchátek Samsung Galaxy Buds+. Díky Samsungu se náš nápad mohl stát realitou, a za to mu patří velký dík.

Nemrzí vás někdy, že jste tzv. „za oponou“, že vaše písně zpívají známí interpreti, když tu největší práci na nich jste odvedli vy?
To je otázka. Neodvádějí tu největší práci nakonec přece jen ti, kdo se postaví před oponu a vezmou úspěch, či neúspěch písničky na sebe? Jako muzikanti často stojíme před tou oponou s nimi, a přesto trochu schovaní za jejich značkou. Když ale děláme vlastní autorské projekty – loni jsme například premiérovali symfonickou podobu desky Ukolébavky – pak jde ta autorská zodpovědnost přímo za námi, a to je taky dobré si vyzkoušet.

Existují nějaká pravidla, jak složit hit?
Existují, ale jsou přísně tajná!

Jak vaši práci ovlivnila pandemie koronaviru?
Myslím, že profesionální hudebníky zasáhla asi podobně jako například provozovatele restaurací, akorát nejspíš na trochu delší dobu. Stejně jako se ale lidé vrátí k restauračním stolům, vrátí se nepochybně i na koncerty a písničky jako takové žijí svým životem i v tom mezičase. Řekl bych dokonce, že v komplikovaných časech může hudba a kultura obecně udělat větší službu než kdy jindy.

Je nabídka skládat pro lidi nějak časově omezená? Budete kapacitně zvládat i poté, co se hudební scéna vrátí do normálu?
Máme každopádně v plánu naplno pokračovat i po skončení všech bezpečnostních opatření, jinak by ani nemělo smysl takovýto projekt rozjíždět. Už teď, na samém začátku provozu webu songprotebe.cz vidíme, jak nás tahle práce baví a jsem přesvědčen, že si na ni najdeme dostatek času i při koncertním provozu.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky hudba, kultura, Song pro tebe, projekt, Samsung, Tomáš Klus, Daniel Landa, Dara Rolins, Ewa Farna, Jiří Suchý, pandemie covidu-19, Spejbl, Hurvínek, Ostrava, Samsung Galaxy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští hudebníci spouštějí projekt Song pro tebe. Písně na zakázku pro kohokoliv  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.