Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha spustí kampaň Buďte v Praze jako doma na podporu turismu

Městská firma Prague City Tourism (PCT) spustí do prázdnin kampaň Buďte v Praze jako doma zaměřenou na české turisty. Po případném otevření hranic ji rozšíří také na turisty z okolních zemí. Náklady kampaně by měly být asi 25 milionů korun. Pro turisty bude připraven speciální bodový systém, při kterém dostanou poukázky na vybrané služby. V rozhovoru to řekl šéf PCT František Cipro. V turismu je kvůli opatřením proti koronaviru odhadován propad až 100 miliard korun.

Úbytek turistů

Úbytek turistů zaznamenala metropole už v prvním čtvrtletí roku, i když protikoronavirová opatření začala platit zhruba v polovině března. V pražských hotelech, kempech a penzionech se ubytovalo 1,104 milionu hostů, tedy o 27,4 procenta méně než před rokem. Počet nocí, které v české metropoli strávili, klesl meziročně o 23,7 procenta na 2,621 milionu.

Magistrát již v rámci podpory podnikatelům odpouští restauratérům nájem za restaurační předzahrádky, hoteliérům poplatek z pobytu a obchodníci mohou zdarma využít zábor veřejného prostranství pro vystavení zboží. Podnikatelům také město odložilo splátky nájmů nebo odpustilo penále z prodlení jeho platby.

Snahou je posílit turismus Čechů do Prahy, a to nejen nyní, ale i do budoucna. Chceme cílit na mimopražské, kteří budou využívat stejné služby jako Pražané. V turismu pracuje v hlavním městě velké množství lidí," řekl k plánované kampani Cipro.

Největší část kampaně chce PCT směřovat na internet a zaměří se také na mimopražská rádia. Pro spolupráci chce oslovit i takzvané lokální influencery se vztahem k danému kraji. Venkovní reklama na plakátech či billboardech bude tvořit jen velmi malou část.

Čeká se na otevírání hranic

S další fází kampaně čeká PCT na vývoj kolem pandemie a případné otevírání hranic. Záležet bude, od kdy a z kterých okolních zemí bude možné cestovat. Předpoklad je, že by se kampaň mohla rozšířit na Slovensko a do Rakouska.

S kampaní zaměřenou na tuzemské turisty souhlasí i zástupci hoteliérů. „Nalákat domácí turisty do Prahy je v tuto chvíli jedinou příležitostí, jak alespoň částečně zahojit rány hotelům a dalším subjektům v odvětví cestovního ruchu. Letos navíc mizí obavy z přeplněných ulic a vysokých cen, které dříve české návštěvníky odrazovaly od návštěvy," uvedla Hana Krausová za projekt Hero Hotel, který s hotely po celé zemi hledá cestu na pomoc menším ubytovacím zařízením.

Magistrát vyčlenil na podporu turismu postiženého opatřeními proti koronaviru 100 milionů korun. Z nich půjde zmíněných asi 25 milionů do propagace Prahy, zbylá částka na takzvané body, tedy vouchery pro turisty.

Vouchery pro turisty

Systém bude fungovat tak, že turista si například koupí ubytování v hotelu zapojeného do systému a za to dostane body. Jeden bod má hodnotu 200 korun. Za ně si bude moci nakoupit vstupenky či jiné služby. Voucher potom proplatí magistrát a naráz tak podpoří dva podnikatele. „Městská firma Operátor ICT už připravila systém, nyní se dolaďuje bezpečnost, aby nedocházelo ke zneužití," řekl Cipro.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Praha, domov, turismus, kampaň, František Cipro, hotel, Pražská informační služba, magistrát, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha spustí kampaň Buďte v Praze jako doma na podporu turismu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.