Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Kam se v Praze vydat na 28. října? Své dveře bude mít otevřené Senát, Úřad vlády či Národní muzeum

Datum 28. října je zcela výjimečné, připomínáme si totiž Den vzniku samostatného československého státu. Státní svátek a s ním spjatý volný den se dá využít mnoha způsoby. Pro Pražany a návštěvníky hlavního města se nabízí hned několik možností programu. Otevřeno bude mít například Senát, Úřad vlády, Magistrát hlavního města či Národní muzeum.

Na pondělí 28. října připadne Den vzniku samostatného československého státu. Tento den je nejen státním svátkem, ale také příležitostí navštívit významné instituce a památky v Praze, které jsou jinak v průběhu roku veřejnosti nepřístupné. Kromě dnů otevřených dveří v různých významných institucích bude mít však otevřeno také mnoho muzeí, kam se bude dát dostat buď úplně zadarmo, nebo za symbolické vstupné. 

Dny otevřených dveří, aneb nahlédnutí do pracoven politiků 

Mezi nejvýznamnější místa, která budou mít v pondělí 28. října otevřeno patří veřejnosti místa jindy nepřístupná. Na návštěvu budou moci lidé přijít například do sídla Senátu Parlamentu ČR, který sídlí ve Valdštejnském paláci. Prostor pro návštěvu s komentovanou prohlídkou nejen Valdštejnského paláce, ale také Kolovratského paláce a Trčkovské galerie bude mezi devátou hodinou ranní a čtvrtou hodinou odpolední. 

Dalším místem, které stojí za návštěvu bude Úřad vlády ČR, který sídlí ve Strakově akademii. Pro návštěvníky budou otevřeny vybrané prostory od devíti hodin ráno do šesti hodin večer. Nejzajímvějšími dostupnými prostory bude především jednací sál vlády a nový či starý tiskový sál.

Kromě výše uvedených budov si město Praha přichystalo také Den otevřených dveří Magistrátu hl. m. Prahy. Pro veřejnost bude otevřena řada významných historických budov. Část prohlídek bude probíhat s průvodcem, část budov bude však volně dostupná. Lidé budou moci navštívit Novou radnici a Rezidenci primátora hl. m. Prahy sídlící na Mariánském náměstí, Clam-Gallusův palác, nacházející se v ulici Husova, Škodovy salonky ve Škodově paláci, nacházející se v ulici Jungmannova a v poslední řadě Městskou knihovu v Praze, kde budou otevřeny prostory běžným čtenářům uzavřeny. Před případnou návštěvou však doporučujeme zkontrolovat dostupnost komentovaných prohlídek, neboť je možné, že budou kapacity již vyčerpány. 

Zvýhodněné vstupy do muzeí či galerií 

Velkým lákadlem je nepochyně také volný vstup do Národního muzea, největšího muzea v Česku vůbec, kde je návštěvníkům zpřístupněno více než 20 milionů sbírkových předmětů. Veřejnost bude mít prostor pro návštěvu v rámci běžné otevírací doby a to mezi desátou hodinou doplední a šestou hodinou večerní. Kromě hlavní budovy Národního muzea bude volný vstup platit také do jiných objektů, mezi které patří například NM v Nové budově, České muzeum hudby či Muzeum Bedřicha Smetany. 

Na své expozice láká také Národní technické muzeum, kde bude 28. října zaveden po otevírací dobu zvýhodněný vstup činící 80 korun. Zdejší expozice bude možné navštívit mezi devátou hodinou ranní a šestou hodinou večerní. Koho by však nelákala návštěva muzeí, nemusí zoufat, speciální program a volný vstup nabízí do stálých expozic totiž také Národní galerie Prahy sídlící ve Veletržním paláci. 

Ohodnoť článek

Štítky státní svátek, volný čas, otevřená místa, atrakce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam se v Praze vydat na 28. října? Své dveře bude mít otevřené Senát, Úřad vlády či Národní muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.