Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

V rámci muzejní noci otevřou v Praze přes třicet institucí. Lidé se k nim dostanou speciální tramvajovou linkou

Do Pražské muzejní noci, která se koná 15. června, se v metropoli zapojí přes 30 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Sedmnáctý ročník letos pořádá Muzeum hlavního města Prahy, které tak návštěvníkům poprvé od rekonstrukce, která začala v roce 2020, zpřístupní opravenou budovu na Florenci. Zájemci se mohou těšit také například na Městskou knihovnu, Muzeum Karla Zemana, Národní zemědělské muzeum nebo galerii Kunsthalle.

Program se v MHMP uskuteční od 19:00 do půlnoci a vstup je zdarma. „Chceme lidem ukázat prázdnou zrekonstruovanou budovu v takovémhle stavu, protože to je naposledy, kdy ji budou moci návštěvníci takhle vidět, než ji zaplníme výstavami a expozicemi. Chceme, aby si lidé navnímali tu budovu jako celek," řekl ředitel Muzea hlavního města Prahy Ivo Macek.

Kromě toho si před budovou lidé budou moci koupit občerstvení, muzeum přichystá na místě takzvané foodtrucky nebo pivo. Před opraveným muzeem budou i hudební vystoupení. To proto, aby se lidem zpříjemnilo čekání, pokud se budou tvořit fronty, řekl Macek.

Ostatní instituce si zpřístupnění muzeí organizují samostatně, přesné informace najdou lidé na webu festivalu. Kromě MHMP budou moci Pražané zavítat do Městské knihovny, Muzea Davida Černého, galerie Kunsthalle, Galerie AMU, Atria Žižkov, Galerie Chodovská tvrz, Galerie Kurzor nebo Národního zemědělského muzea. Tam se budou moci zájemci například zúčastnit gastroworkshopů, kde se budou učit vyrobit zmrzlinu nebo vafle.

Pro usnadnění pohybu po Praze a rychlý přesun mezi jednotlivými objekty pražský dopravní podnik zřídí po dobu festivalu speciální tramvajovou linku číslo 35. Ta bude jezdit přes centrum metropole do půlnoci v krátkých intervalech, její přesnou trasu naleznou lidé na webu. Kromě toho mohou zájemci pro snadnější dopravu využít sdílená kola firmy Nextbike nebo Rekola, která budou v den muzejní noci zdarma, a to na dvě jízdy do 30 minut.

Lidé si mohou také zdarma stáhnout mobilní aplikaci, která nabídne základní informace o muzejní noci, program, a uživatelé si mohou také vytvořit trasu po zapojených kulturních institucích.

Pražská muzejní noc se koná v hlavním městě po pěti letech, poslední ročník byl v roce 2019 a další ročníky byly kvůli pandemii covidu zrušeny.

Muzea, galerie a památkové objekty nabízejí při muzejní nocinávštěvníkům kromě klasických prohlídek stálých expozic řadu dalších akcí a doprovodných programů. Jde o koncerty, divadelní představení, výtvarné dílny či přednášky. Cílem je vzbudit v řadách široké veřejnosti zájem o muzea a podobné instituce. Otevírací doba se prodlužuje do pozdních večerních hodin, často přes půlnoc. Lákadlem pro veřejnost je také snížené vstupné, které je v mnoha případech symbolické a někdy i zdarma.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum hlavního města Prahy

Štítky Muzeum hlavního města Prahy, muzejní noc, Praha, kultura, tramvaje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci muzejní noci otevřou v Praze přes třicet institucí. Lidé se k nim dostanou speciální tramvajovou linkou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.