Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Praze probíhá festival romské kultury Khamoro, v pátek se koná tradiční průvod

V Praze probáhá festival romské kultury Khamoro neboli Slunce. Program 26. ročníku nabízí koncerty romské hudby, výstavy, promítání dokumentárních filmů i tradiční průvod romských umělců a umělkyň centrem metropole. Odborná část se zaměří na vzdělávání mladých Romů a Romek. Přehlídka vyvrcholí v sobotu 1. června galakoncertem.

Festival zahajili v neděli na pražském výstavišti v prostoru Gauč. Na Khamoro party vystoupil funkový muzikant Igor Kmeťo a začínající zpěvačka Vanesa Horáková, oba ze Slovenska.

Na úterní večer připravili organizátoři koncerty Gypsy Jazzu, středu vyplní klasická hudba Lavutari di Praha v Jeruzalémské synagoze, ve čtvrtek a pátek je v programu tradiční romská muzika. Ta zazní i na závěrečném galakoncertu. Do Prahy dorazí kromě domácích také umělci a umělkyně z Makedonie, Maďarska, Španělska, Portugalska, Lotyšska či Francie.

VIDEO: Pestrobarevný průvod festivalu Khamoro zaujal v Praze stovky kolemjdoucích

Centrem Prahy prošel dnes dopoledne pestrobarevný, veselý a energický průvod účastníků letošního 25. ročníku festivalu romské kultury Khamoro. Tančící a výskající děti a dívky ve výrazných kostýmech i doprovodné kapely si získaly pozornost stovek...

Letošní odborný program se zaměří na vzdělávání romských dětí a mladých. Experti budou debatovat o vývoji školství od roku 1989 a o možnostech a motivaci Romů pokračovat ve studiu. Zúčastní se romští studenti i absolventi středních a vysokých škol. Organizace Romea, která akci spolupořádá, představí svou novou kampaň.

V pátek 31. května v poledne vyrazí centrem Prahy tradiční průvod účinkujících. Zapojit by se mohla stovka muzikantů i tanečnic a dvě stovky dětí z folklorních souborů z Česka. V sobotu odpoledne se na pražské náplavce uskuteční kulinářská show Aven te chal! neboli Přijďte se najíst. Vařit bude Pavel Berky, který před pár lety skončil třetí v soutěži MasterChef.

FOTOGALERIE: Centrem Prahy prošel průvod stovek Romů. Podívejte se

Prahou dnes po poledni prošel průvod, ve kterém byly stovky Romů z několika zemí Evropy. Průvod prošel centrem hlavního města při příležitosti konání 24. ročníku festivalu Khamoro, který v těchto dnech přináší výstavy, jazzové koncerty, divadelní...

Podle pořadatelů ročně na festival zavítá kolem 10 tisíc návštěvníků. V předchozích 25 letech na přehlídce vystoupilo na 260 kapel ze 33 zemí. Organizátoři uvedli, že cílem akce je propojovat romskou menšinu s ostatními přes umění a bojovat proti stereotypům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky menšiny, kultura, hudba, Romové, festival, Khamoro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze probíhá festival romské kultury Khamoro, v pátek se koná tradiční průvod  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.