Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Výrok Veselého na adresu Vášáryové popudil politiky. Bude ho řešit sněmovní mediální výbor

Vulgární výroky člena Rady České televize Lubomíra Veselého na adresu slovenské herečky a diplomatky Magdy Vášáryové projedná sněmovní mediální výbor. Novinářům to před dnešním zasedáním Sněmovny řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. K tomu, aby se dolní komora výroky zabývala, vyzvali i další poslanci. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob chce navrhnout odvolání Veselého z funkce radního. Výbor by se tím podle něj mohl zabývat 6. června.

Veselý ve svém pořadu použil v souvislosti s Vášáryovou vulgární výraz a označil ji za „žvanivou paničku" a spodinu. Na video upozornil například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Prohlásil, že pokud Veselý za svá slova neponese žádné následky, budou Rada ČT a všichni její volitelé k smíchu. Veselého zvolila Sněmovna do rady v květnu 2020.

Předseda Jakob v neděli na síti X uvedl, že vulgární slova nelze přejít mlčením. „Zasadím se, abychom na nejbližším jednání výboru pro mediální záležitosti bezprecedentní a nehorázné vyjádření řešili," uvedl. "Určitě budu odvolání pana Veselého z Rady ČT navrhovat," sdělil dnes Jakob.

Michálek dnes řekl, že výrok znevažuje výkon funkce člena Rady ČT. „Tím vystoupením se bude zabývat mediální výbor a předpokládám že i Sněmovna," dodal Michálek. Podle šéfa poslanců STAN Josefa Cogana nemá autor podobných výroků ve veřejné funkci co pohledávat, první se ale věcí musí zabývat výbor.

Podle zákona o České televizi odvolá komora Parlamentu člena rady, pokud narušil závažným způsobem důstojnost funkce, případně pokud se dopustil jednání, které zpochybňuje jeho nezávislost nebo nestrannost. Michálek dříve na síti X napsal, že Veselý se o funkci v radě „připravil sám". „Protože se chová tak, že ho má Sněmovna povinnost dle zákona odvolat. Předpokládám, že to uděláme, jakmile schválíme důležité zákony," míní.

Předseda klubu občanských demokratů Marek Benda uvedl, že výrok je „daleko za čarou". „Až volební výbor předloží nějak návrh řešení, budeme se jím zabývat," řekl Benda.

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura při dotazu na Veselého vyjádření naopak kritizoval Vášáryovou, že použila slovo spodina jako první v souvislosti s voliči na Slovensku. „Výrok paní Vášáryové odsuzujeme, takovéto rozdělování společnosti a urážení voličů na Slovensku je pro nás absolutně nepřijatelné," řekl Okamura.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Youtube Xaver Live

Štítky Rada České televize, Veselý, Vašáryová, mediální výbor poslanecké sněmovny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrok Veselého na adresu Vášáryové popudil politiky. Bude ho řešit sněmovní mediální výbor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.