Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Spirituál kvintet končí. Dnes startuje šňůru čtrnácti rozlučkových koncertů v Lucerně

V pražské Lucerně se dnes uskuteční první ze čtrnácti rozlučkových koncertů Spirituál kvintetu. Skupina jimi uzavře svoji šedesátiletou hudební kariéru, naposledy zahraje 26. dubna. Dramaturgie všech téměř tříhodinových koncertů bude přibližně stejná, jako poslední ze zahraných písní v historii Spirituál kvintetu podle zakládajícího člena Jiřího Tichoty pravděpodobně zazní skladba Jednou budem dál.

Na závěrečných vystoupeních v Praze kapela představí záznam letního koncertu souboru Hradišťan se Spirituál kvintetem a Dagmar Peckovou a knihu o Spirituál kvintetu s vloženým CD s různými raritními i posledními nahrávkami kapely.

Nejstarší československá folková skupina Spirituál kvintet byla založena v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle Tichoty stáli u jeho zrodu basista Ivo Mácha, tenor Miroslav Keller a baryton Miloslav Kastelovič. Skupina, po roce 1989 zprofesionalizovaná, měla tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Její koncerty bývaly vyprodané už za komunistické totality, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát.

Současnou sestavu Spirituál kvintetu vedle Tichoty tvoří Veronika Součková (zpěv, perkuse), Zdenka Tichotová (zpěv, perkuse), Dušan Vančura (zpěv, kontrabas), Jiří Cerha (zpěv, perkuse), Jiří Holoubek (zpěv, kytara) a Pavel Peroutka (zpěv, kontrabas).

Autoři | Foto Facebook Spirituál kvintet

Štítky ČR, hudba, Spirituál kvintet, koncert, Palác Lucerna, Jiří Tichota, Dagmar Pecková, Hradišťan, Praha, šňůra, Veronika Součková, Zdenka Tichotová, Dušan Vančura, Jiří Cerha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spirituál kvintet končí. Dnes startuje šňůru čtrnácti rozlučkových koncertů v Lucerně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.