Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čestné občanství Prahy dostane Janžurová. Město ocení i ženu, která zachránila spolucestující v letadle

Pražští radní dnes schválili udělení čestných občanství Prahy a stříbrných a bronzových medailí hlavního města. Občanství po schválení zastupiteli získají například herci Iva Janžurová nebo František Němec, stříbrné medaile politický vězeň Jiří Lukšíček nebo archeolog Bořivoj Nechvátal, a bronzovou Nikol Ria Doláková, která v letadle do Praha zachránila život spolucestující.

„Má mimořádné zásluhy o pražskou kulturní scénu a celoživotní mistrovství v oboru činoherním,“ komentoval rozhodnutí na tiskové konferenci primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který Janžurovou na čestné občanství navrhl.

Dalšího herce, Františka Němce, nominoval Jiří Pospíšil (TOP 09). Čestné občanství má získat i Pavel Zajíček za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím v době normalizace a jako ocenění za umělecký přínos v oblasti literatury, hudby a výtvarného umění. Jeho texty používali třeba The Plastic People of the Universe. Spolu s členy kapely ho režim i nechal zatknout a poslal na rok do vězení. Po nátlaku pak emigroval, do Prahy se ale po revoluci vrátil.

Stříbrnou medaili navrhl pro Jiřího Lukšíčka, který jako skaut bojoval proti režimu a byl i vězněn, zastupitel Prahy 4 Jan Žáček (STAN). Dalšími oceněnými jsou například historik a archeolog Bořivoj Nechvátal, který prováděl výzkum na Vyšehradě, Martina Špinková, zakladatelka neziskové organizace Cesty domů, které se věnuje paliativní péči nebo Zuzana Strnadová, bývalá ředitelka Muzea hlavního města Prahy.

Bronzovou medaili chtějí radní předat záchranářce Nikol Rie Dolákové, která během letu do Prahy pomohla zachránit život jedné z cestujících. Ženě, které se zastavilo srdce, spolu s pilotem poskytli první pomoc.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 <>, via Wikimedia Commons

Štítky čestné občanství, medaile, rada, zastupitelstvo, Janžurová, Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čestné občanství Prahy dostane Janžurová. Město ocení i ženu, která zachránila spolucestující v letadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.