Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje pokračuje. O dalším vývoji budou v pondělí jednat pražští radní

Radní Prahy budou v pondělí na svém prvním jednání po prázdninách schvalovat dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Novinářům to řekl náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Součástí dohody je podle něj vznik velkého centra, kde budou kromě epopeje i další desítky obrazů a dalších malířových děl. Rada zatím nebude rozhodovat o tom, kde centrum bude.

Malířův příbuzný se s Prahou o vlastnictví slavného cyklu pláten soudí roky. Spor nejprve prohrál, ale Nejvyšší soud věc následně vrátil na začátek a v roce 2020 Mucha u prvoinstančního soudu uspěl. Nyní by měl spor po odvolání města znovu řešit Městský soud v Praze. Pokud však podle Pospíšila radní v pondělí dohodu schválí, spor skončí.

„Ukončení soudního sporu připraví prostor pro spolupráci. My bychom do budoucna chtěli vytvořit v Praze velké centrum Alfonse Muchy, kde bude vystavena Slovanská epopej a velké množství uměleckých artefaktů, zvláště pak obrazů, které dnes patří Nadaci Alfonse Muchy,“ uvedl náměstek. Dodal, že dohoda zatím neřeší umístění centra.

Vznik centra s uměním by do Prahy mohl přilákat turisty

Minulé vedení magistrátu se loni předběžně dohodlo s Muchou a firmou Crestyl na umístění pláten v podzemních prostorech připravovaného projektu Savarin nedaleko Václavského náměstí. Pospíšil však podle svých slov plánuje nějakou formou umožnit podat nabídky i dalším zájemcům. „Ať se ukáže, zda někdo je schopen Praze nabídnout výhodnější alternativu, než je Savarin,“ řekl.

Samotný vznik centra by podle něj byl pro Prahu velmi přínosný z hlediska turistického ruchu. „Bavíme se o tom, jak nalákat do Prahy cizince, kteří chtějí za kulturou a ne pouze za zábavou, tak toto je jedna z možností,“ míní.

Spolek pro Slovanskou epopej umístění kritizuje

Případné umístění epopeje v Savarinu kritizuje Spolek pro Slovanskou epopej v Praze, jehož spoluzakladatelkou je i další malířova dědička Jarmila Mucha Plocková. Podzemní prostory v obchodním komplexu se podle spolku pro umístění děl nehodí, řešení by pro Prahu nebylo ekonomicky výhodné a město má vlastní vhodnější prostory, například rekonstruovaný Průmyslový palác. Mucha Plocková opakovaně uvedla, že případné umístění pláten v Savarinu napadne u soudu. Pospíšil nyní uvedl, že Muchu Plockovou oslovil dopisem a pozval k jednání.

Významný cyklus Slovanská epopej tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín však nestanovil. Právě nesplněním této podmínky argumentuje John Mucha u soudu. Pražští zastupitelé předloni schválili zápůjčku pláten na zámek v Moravském Krumlovu, kde budou k vidění do roku 2026.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mucha-epopej.cz

Štítky epopej, umění, vlastnictví, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje pokračuje. O dalším vývoji budou v pondělí jednat pražští radní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.