Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Hradě se chystá sousedská hostina. Katedrálu svatého Víta obepne dlouhý stůl

Areál Pražského hradu ožije v pondělí 12. června sousedskou slavností. Dlouhý bíle prostřený stůl ve tvaru obřího srdce obepne katedrálu svatého Víta, aby k němu mohli usednout lidé a hodovat přímo na Hradě. K účasti na hostině lidé nepotřebují registraci ani rezervaci, stačí přijít a přinést s sebou drobné pohoštění. Akce by se podle organizátorů mohl zúčastnit i prezident Petr Pavel, pokud mu to dovolí jeho pracovní povinnosti.

Zda se zúčastní i prezident, není jasné

Prostřený stůl kolem katedrály organizuje spolek Piána na ulici ve spolupráci se Správou pražského hradu a Kanceláří prezidenta republiky. „Pan prezident po nástupu do úřadu slíbil, že se Pražský hrad více otevře lidem. V dubnu došlo ke zrušení kontrol návštěvníků při vstupu do areálu, sousedskou hostinu tak vnímáme jako další symbolický krok k větší otevřenosti tohoto historicky nesmírně významného místa veřejnosti,“ uvedla ve zprávě pro novináře ředitelka Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková.

Sám prezident Petr Pavel by se sousedské slavnosti mohl podle Vohralíkové také zúčastnit. „Pan prezident se zastaví pouze v případě, že mu to dovolí pracovní povinnosti,” doplnila Vohralíková.

VIDEO: Lidé večeři u půlkilometrového stolu na Karlově mostě. Přivítali prázdniny

Včera mezi šestou a desátou hodinou večer proběhla na Karlově mostě slavnost s názvem Prostřený most. Podle organizátorů šlo o přivítání prázdnin a zároveň o symbolické rozloučení s uplynulým nelehkým obdobím, které způsobilo šíření koronaviru. U...

Stůl kolem katedrály bude mít tvar obřího srdce

Před necelými třemi roky proběhla v Praze velmi podobná akce, kterou organizoval také spolek Piána na ulici. Dlouhý stůl prostřený na Kralově mostě tehdy spojil dva břehy Vltavy. Na Hradě bude mít stůl tvar obřího srdce.

„Sami lidé vytvoří usednutím ke stolu živé srdce kolem katedrály. Asi to uvidí pouze ptáci, ale skutečnost, že se takový tvar vytvoří, vyjeví, může mít nějaký skrytý dosah,” popsal v tiskové zprávě zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza„Chceme, aby byl stůl kolem katedrály vnímán jako symbol pospolitosti. Všichni lidé spolu nemusí vždy souhlasit, to nám přesto nebrání zasednout ke společné tabuli,” doplnil.

O program i občerstvení se musejí postarat sami návštěvníci

Všichni účastníci hostiny budou muset respektovat, že se nacházejí v památkově chráněnému prostoru. „Prosíme všechny případné návštěvníky, aby sousedskou hostinu nevnímali jako příležitost k večírku. Velmi si vážíme, že se taková událost může uskutečnit a proto prosíme návštěvníky o maximálně zodpovědné, citlivé a šetrné chování,” uvedl Kobza.

Akce začne v půl šesté odpoledne a skončí úderem desáté hodiny večerní. K účasti u prostřeného stolu není potřeba rezervace. „Pokud nebude v jednu chvíli místo, za půl hodiny už se třeba uvolní jinde. Věříme, že se lidé během večera dostatečně prostřídají,” popisuje organizátor.

Na návštěvníky nečeká žádný program ani občerstvení, to si musí zajistit sami. „Chceme, aby lidé doma třeba upekli bábovku nebo udělali vajíčkovou pomazánku a pak u stolu nabídli sousedovi. Hostinou bude prostřený stůl ve smyslu pohoštění sebe i ostatních tím, co sám koupím či připravím doma,” uzavřel Ondřej Kobza.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Šeda

Štítky hostina, katedrála svatého Víta, Pražský hrad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hradě se chystá sousedská hostina. Katedrálu svatého Víta obepne dlouhý stůl  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.