Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začíná světový romský festival Khamoro

V neděli odpoledne začíná program hudebního festivalu romské kultury Khamoro. Týdenní program nabídne koncerty, divadelní představení, výstavy i doprovodný program pro děti. Festival zahajuje open air koncert ve Stromovce.

Čtvrt století romské kultury

Festival založila nezisková organizace Slovo 21 v roce 1999 v Praze a od té doby se do Česka každý rok sjíždí romští umělci a umělkyně z celého světa. Khamoro znamená v romštině „slunce“ a mottem dnešního ročníku je „khamoro svítí pro každého“. Festival se koná pod záštitou prezidenta Petra Pavla, který svou podporou navázal na Václava Havla. 

Na festivalu zazní kromě tradičně romské i hudby i mnoho dalších žánrů, jako třeba operní hudba nebo flamenco ze Španělska. Hudebníci se letos sjedou do Prahy ze Srbska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Francie, Severní Makedonie, Španělska a Nizozemska. Nebudou chybět ani čeští umělci jako třeba písničkář Feri nabo taneční skupina Bengalofunk. 

Festival nabízí i vzdělávací akce

Kromě koncertů nabízí festival i doprovodný program. Letos láká na street art performance multimediálního umělce Zorana Tairoviće, taneční souboj, divadelní inscenaci Djelem djelem, umělecké výstavy nebo hudebně-literární večer. Veřejností nejoblíbenější je bez pochyby barevný průvod, který je letos naplánován na sobotu a proběhne na Václavském námětí. Součástí festivalu je i odborná konference o postavení umění v romské kultuře. 

Hlavním smyslem Khamora je propojovat romskou a neromskou kulturu protřednictvím umění a otevřeného dialogu. Festival každý rok navštíví přibližně 10 tisíc lidí z Česka i zahraničí. Jednotlivé akce a koncerty probíhají na různých místech v Praze. Zahajovací program je zdarma, na další akce je třeba zkoupit vstupenku. Kompletní program najdete na webu festivalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto twitter Danuše Nerudová

Štítky festival, menšiny, kultura, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná světový romský festival Khamoro  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.