Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nová výstava v Praze představí historické šaty, lidé si je i virtuálně vyzkouší

Muzeum města Prahy připravilo novou výstavu nazvanou Od pravěku ke fraku, která lidem ukáže historické oblečení z různých dob. V rámci virtuálního šatníku, který vytvořili vědci z ČVUT, v nich zájemci na obrazovce uvidí i sami sebe.

Expozici v Domě u Zlatého prstenu představí návštěvníkům oděvy z různých epoch, z mladší doby železné, období Karla IV. nebo z 19. a 20. století. K vidění jsou je samozřejmě opravdové oblečení, ale i digitální modely. Ty si lidé pomocí snímací kamery a monitoru i vyzkouší.

„Náš projekt spadá do oblasti rozšířené reality. Vy se vidíte v televizi a my tam digitálně přidáváme historické oblečení,“ vysvětlil v tiskové zprávě David Sedláček, vedoucí týmu z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického, který technologii vyvinul.

Nejdříve nafotili jednotlivé kusy pomocí fotogrammetrie a pak využili 3D rekonstrukci osoby, která si oblečení zkouší.

„3D rekonstrukce oblečení se pro magická zrcadla běžně nevyužívá. Normálně se používají modely vygenerované z programu pro návrh oblečení a výsledná geometrie oděvu je jednodušší. My aplikujeme složitou geometrii,“ vysvětlil Sedláček.

V nabídce virtuálního šatníku je zatím pět modelů. „Jsou tam třeba dámské šaty z období kolem roku 1900, kabát ze 40. let 19. století, k tomu patří čapka. V nabídce bude i oděv Keltky, lněná tunika,“ doplnil Sedláček.

Ohodnoť článek

Foto Jaroslav Svoboda

Štítky Muzeum města Prahy, výstava, FEL ČVUT, magické zrcadlo, virtuální šatník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výstava v Praze představí historické šaty, lidé si je i virtuálně vyzkouší  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.