Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová pražská výstava představuje digitalizovanou Slovanskou epopej i fotografie z cest po světě

Pražská Nákupní galerie Myslbek pořádá novou výstavu. Pod názvem Timelapse se skrývá tvorba fotografa Jana Williama Drnka, který stojí za digitalizací Slovanské epopeje Alfonse Muchy a stejnojmennou knihou. Výstava návštěvníkům představí digitalizovaná plátna a knihu, ale i další autorovu tvorbu. Vstup je zdarma.

Digitalizace probíhala dva roky

Fotograf převedl Slovanskou epopej, která celkově pokrývá plátna o ploše 650 m2, do panoramatické velkoformátové fotografie. Digitalizace probíhala asi dva roky a výsledkem byla tištěná digitalizovaná plátna zachovávající barvy i kvalitu díla. Na projektu se podílel téměř padesátičlenný tým. Na výstavě si mohou návštěvníci prohlédnout dvě z těchto pláten a knihu, kterou o Slovanské epopeji vytvořil.

Expozici doplní i další Drnkovy umělecké počiny jako velkoformátové fotografie z cest po Africe, Indii a Bhútánu z let 2008, 2013 a 2014. Fotografie zobrazují jak přírodu, tak lidi. K vidění je například velkoformátová fotografie vodopádů Epupa Falls z hranic mezi Angolou a Namibií nebo série fotografií indických rituálů a slavností. Další část výstavy představuje cyklus Talking Glass, který zachycuje výtvarníka Bořka Šípka při tvorbě australského hudebního nástroje didgeridoo ze skla.

Na Pražský hrad budou mít senioři do konce roku vstup zdarma

Prezident Miloš Zeman rozhodl o tom, že lidé nad 70 let si od začátku listopadu až do konce roku budou moci prohlédnout Pražský hrad zdarma. Dostanou se do katedrály svatého Víta, Zlaté uličky i Vladislavského sálu a dalších míst.

„Jde o originál vytvořený z originálu“

Drnek se věnuje panoramatickým velkoformátovým fotografiím s vysokým rozlišením. Studoval kybernetiku a během studií se věnoval principům vidění lidského oka nebo vnímání barev, což se promítá i do jeho tvorby. Z každého Muchova plátna pořídil až 300 fotografií, které se následně v počítači skládaly dohromady. „Nejde o reprodukování ani o znovuoživování originálu jeho ozvláštněním, nýbrž – jde o originál vytvořený z originálu,“ píše v předmluvě ke knize filozof Miroslav Petříček.

Výstava bude v Nákupní galerii Myslbek k vidění až do konce ledna příštího roku, kdy ji zakončí aukce fotografií. Výtěžek poputuje neziskové organizaci Cesta domů. Vstup je zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piaristi

Štítky výstava, kultura, umění, fotografie, Mucha, Praha, Slovanská epopej, kniha, plátno, Alfons Mucha, Drnek, Afrika, Indie, Bořek Šípek, Miroslav Petříček, Bhútán, Angola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová pražská výstava představuje digitalizovanou Slovanskou epopej i fotografie z cest po světě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.