Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V sobotu proběhne Noc divadel. Nabídne představení, prohlídky zákulisí i bojovku

V sobotu 19. listopadu proběhne už desátý ročník Noci divadel. Nabídne program více než 80 divadelních souborů, divadel a institucí. Kromě představení mohou zájemci navštívit i různé dílny a diskuze s tvůrci nebo nahlédnout za oponu na některé z prohlídek. Vstup je zdarma nebo za symbolický poplatek.

Hrdinové jsou potřeba, teď víc než kdy jindy

Letošní ročník akce nese podtitul Hrdinové. Poukazuje tak na to, že během dne se budou návštěvníci moci seznámit s hrdiny dramat i divadelního zákulisí. Téma také reflektuje aktuální společenské otázky. „Politický vývoj v Evropě během posledních měsíců se citelně dotkl i České republiky jako pevné součásti a v současné době i předsedající země evropského společenství a ukázal, že hrdinové jsou potřeba více než kdy jindy,“ uvedla v tiskové zprávě Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), který akci koordinuje.

Pořadatelé spolupracují s projektem Paměť národa organizace Post Bellum, který dokumentuje a vypráví příběhy pamětníků.  „Mnoho divadel se zapojí do sbírky ke Dni válečných veteránů, která probíhá během listopadu po celé České republice. Pořízením květu vlčího máku návštěvníci Noci divadel mohou vyjádřit úctu těmto hrdinům. Výtěžek je použit na přímou pomoc pamětníkům a na zachování jejich příběhů,“ uvedla Černá. V sídle IDU v pražské Celetné je pro návštěvníky připraven doprovodný program, na kterém se podíleli právě lektoři Paměti národa.

Jára Cimrman slaví. Poprvé se jeho jméno objevilo přesně před 55 lety

Již přes padesát let patří jméno fiktivního českého génia Járy Cimrmana k jakýmsi pilířům české zábavy a českého humoru. Cimrman mezi lidmi zakořenil natolik, že když v roce 2005 pořádala televize anketu o největšího Čecha, fiktivní hrdina...

Na prohlídku s dětmi nebo se strašidly

V Praze má program připraveno 31 divadel, které dohromady nabízí přes sto akcí. Zájemci o prohlídku zákulisí mohou vyrazit například do Státní opery, Studia Ypsilon, Činoherního klubu nebo Žižkovského divadla Járy Cimrmana, který nabízí kromě standardní prohlídky i jednu pro děti a jednu strašidelnou, půlnoční.

Další divadla připravila pro diváky představení. Například Divadlo Disk, scéna studentů pražské DAMU, nabízí zájemcům v průběhu dne celou řadu krátkých her. V rámci doprovodného programu se odehraje třeba bojovka v sídle IDU v Celetné nebo divadelní kvíz ve Studiu Dva se soutěží o lístky na představení.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Noc divadel

Štítky divadlo, kultura, noc divadel, představení, Praha, Česko, divadelní soubor, Paměť národa, Evropa, Institut umění - Divadelní ústav, Jára Cimrman, Den vzpomínek, Post Bellum, Celetná, Divadelní fakulta Akademie múzických umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu proběhne Noc divadel. Nabídne představení, prohlídky zákulisí i bojovku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.