Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V rámci festivalu vystavili na Strahově auta zničená na Ukrajině

Na jižní tribuně strahovského stadionu dnes odstartuje třídenní Festival Paměti národa, během kterého se budou konat koncerty, besedy i projekce. Součástí je i výstava rozstřílených a zničených aut z Ukrajiny.

Vraky aut dovezli z kyjevské oblasti Irpině, Buči a Hostomelu. Třeba Range Rover P38 si opravoval automechanik Petr z Irpini. Když ale prchal před ruskými vojsky, nechal ho stát před dílnou i s klíčky a technickým průkazem. Rusové ho ale zničili.

Kiu Cerato si Rostislav z vesnice Zabuča koupil před sedmi lety. Když jeho domů 4. března letošního roku zasáhly dvě ruské rakety, požár a následných výbuch auto zaparkované pod verandou úplně zničil.

Příběhy jednotlivých aut si lidé mohou přečíst nebo poslechnout přímo u vraků.

Festival, který pořádá organizace Post Bellum, začne ve čtvrtek v 16 hodin stopovací hrou pro děti, následovat bude komentovaná prohlídka strahovského stadionu. Další program se bude konat ve stanu, kde proběhne debata s názvem Sokol dříve a dnes. Od osmi hodin večer bude zpívat Barbora Poláková. Poté vystoupí Vladimír Merta a Igor Orozovič.

V pátek si lidé mohou přijít poslechnout Lenku Dusilovou, podívat se na film Tobruk nebo se zúčastnit debaty Válečné zločiny na Ukrajině.

Sobotní program zahrnuje živé natáčení podcastu Dobrovský & Šídlo, koncert skupiny Ty Syčáci nebo projekci filmu Dezertér.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, Strahov, výstava, Paměť národa, festival, koncert, Rover, Post Bellum, Barbora Poláková, Vladimír Merta, Igor Orozovič, Lenka Dusilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci festivalu vystavili na Strahově auta zničená na Ukrajině  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.